Çocuğunuzun Sizinle Uyumasına İzin Vermeli Misiniz?

Ebeveynler olarak çocuğumuzun bizimle beraber uyumasına izin vererek iyi mi yoksa kötü mü yaptığımızı hepimiz düşünmüşüzdür. Benzer her durum gibi bunun da avantajları ve dezavantajları vardır ama karar ver zaman ebeveynlerindir. Ve kararları ne olursa olsun kesinlikle doğru olandır.
Çocuğunuzun Sizinle Uyumasına İzin Vermeli Misiniz?

Son Güncelleme: 04 Haziran, 2020

Çocuklarının onlarla uyumasına izin verip vermemek ebeveynler için bitmeyen bir ikilemdir. Çoğu evde küçük çocukların biraz rahatlamak için ağladığı bir gerçek. Eğer daha büyüklerse yalnız kalmamak için sıklıkla kalkıp anne ve babalarının yatağına giderler.

Bazı ebeveynler buna izin verme konusunda emin olamaz. Peki ne yapılmalı? Birçoğu tekrar uyumaları ve kalkıp onları yatağa götürmek zorunda kalmamak için buna izin verir. Ama çözüm bu mudur? Doğru olan bu mudur?

Bu noktada birçok kararsızlık vardır. Ebeveynlik üzerine çalışan insanlar ikiye bölünmüş durumda: çocukların ebeveynlerle uyumasına izin verilmesi gerektiğini düşünenler ve tek başlarına uyumaya devam etmeleri gerektiğini düşünenler.

Çocuğunuzun sizinle uyumasına izin vermenin getirileri

Gece emzirmesini teşvik etmesi

Eğer bebekler ebeveynlerinin yatağında uyursa, annenin kalkmadan onu emzirmesini kolaylaştırır. Bu yolla anne daha iyi dinlenir ve emzirmek daha rahat bir hal alır. Bir diğer getirisi ise bebek gece ne kadar beslenirse, anne sabah o kadar çok süt üretir

Ebeveynlere iç huzur verir

Anneler, özellikle bunu ilk kez tecrübe edenler, bebeklerinin nefes almasının duracağından korkarlar ve kontrol etmek için sürekli kalkarlar. Sizle beraber uyuduklarında ise bu şüphe ortadan kalkar çünkü nefesleri hissedilir ve her uyandığınızda anlaşılabilir.

Beraber uyuyan anne çocuk

Ebeveynleriyle uyuyan çocuklar daha fazla uyur

Uzmanlar ebeveynleriyle uyuyan bebeklerin daha iyi uyuduğunun bir gerçek olduğunu söylüyor. Uyanıp ebeveynlerini yanlarında gördüklerinde anında uykuya dönüyorlar. Ama yalnızlarsa hayatta kalma içgüdüsü olarak ebeveynleri gelsin diye ağlarlar.

Belirli bir yaşa kadar çocuklar ebeveynlerinin neden başka bir odada uyuduğunu ve beraber uyumaya karşı olduklarını anlayamazlar.

Bağınızı güçlendirir

Bebeklerin güvende hissetmek ve sevgi bağları kurmak için anneleriyle etkileşim içinde olması gerekir.

Yetişkinler daha yüksek öz saygıya sahip olur

Bazı insanlar bunun yetişkinlerde öz saygıyı geliştirdiğini düşünmekte. Buna ek olarak davranışsal sorunları azalttığını ve özgürlüğü desteklediğini söylüyorlar. Ama şu an bunu destekleyecek bilimsel bir kanıt bulunmamakta.

Çocuğunuzun sizinle uyumasına izin vermenin dezavantajları

Ebeveynler daha az dinlenir

Çocuklar ebeveynleriyle uyuduğunda bu kaçınılmaz bir şekilde ebeveynin yeterince dinlenmemesi anlamına gelir. Çocuklar uyurken çok hareket ederler, tekme atar, uyanırlar. Bu genelde ebeveynlerin güzel bir gece uykusu çekmesini engeller.

Çiftin seks hayatı etkilenir

Eğer çocuk sürekli ebeveynleriyle uyursa işin sonunda çiftin seks hayatı ve yakınlığı etkilenir. Ama bu konularda biraz esnekliğe sahipseniz çocuğunuzun uyku saatleriyle kesişmeyen, yakınlaşmak için başka bir vakit bulma seçeneğiniz de vardır.

Yalnız uyuyan çocuk

Çocuğun evrimsel gelişimini geciktirir

Bu özellikle ebeveynleriyle uyuyan yedi, sekiz yaş civarındaki çocuklar için geçerlidir. Çocukların kendi alanları olmalı ve ona alışmaları gerekir. Eğer olmazsa bu gelişimlerini etkiler.

Onları kötü şeylere alıştırabilir

Bu konuda birçok tartışma bulunmakta. Kimileri çocukların ebeveynleriyle uyumak istemesinin kötü bir alışkanlık olmadığını düşünmekte. Diğer tarafta eğer ebeveynler çocuklarının onlarla beraber uyumasına izin veriyorsa, onları çok şımarttıklarını düşünenler de mevcut. Doğru bir şekilde gelişmek için kendi alanlarına ihtiyaç duyduklarından kendi yataklarında uyumaları gerektiğini düşünüyorlar.

Onları duygusal olarak ebeveynlerine bağlı hale getiririz

Ebeveynlerinin yatağında uyumak çocukların duygusal olarak onlara bağlı olması ve özeklik ve bağımsızlıklarını geliştirememesi anlamına gelebilir.

Bu yazıda gördüğümüz gibi bu durum çocukların ebeveynleriyle uyuması taraftarı olanlar ve olmayanlar arasında bir tartışma konusudur.

Sonuç olarak, emin olmamız gereken şey çocuğun ebeveynlerle uyuyup uyumayacağı kararı çocuğa değil ebeveynlere aittir. Yapmak istedikleri ve rahat oldukları şey onlar için doğru olandır. En önemlisi onlara en uygun kararın verilmesidir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.