Dijital Cihazların Kullanımı ve Çocuklar İçin Önemi
21.yüzyılda çocuklar dijital cihazlar dünyasında doğuyor. Bu nedenle, teknoloji ve iletişimle etkili bir şekilde ilişki kurmaları gerekiyor. Bunun için onlara okulda ve kendi evlerinde dijital cihazların kullanımıyla ilgili eğitim vermeliyiz.
“İnovasyon çağında yaşadığımız için, pratik eğitim henüz var olmayan ve henüz net bir şekilde tanımlanamayan bir insanı işe hazırlamalıdır.”
– Peter F. Drucker –
İspanyol Eğitim Kalitesini İyileştirme Organik Yasasına (LOMCE) göre, dijital yeterlilik eğitimde temel bir unsurdur. Ayrıca, Eğitim ve Mesleki Oluşum Bakanlığı, dijital yeterliliği şu şekilde tanımlar:
“İş, istihdam edilebilirlik, eğitim, serbest zaman faaliyetleri, kapsayıcılık ve toplumun katılımıyla ilgili sonuçlar elde etmek için bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaratıcı, eleştirel ve güvenli kullanımını içeren yetkinlik.”
Bu nedenle çocuklar, okul yıllarında şunları öğrenmelidir:
- Dijital dünyayla ilgili hakları, özgürlükleri ve riskleri belirleme.
- Alana özgü dilin bilinmesi ve yönetilmesi: metin, sayısal, simgesel, görsel, grafik ve ses.
- Tüm ana bilgisayar uygulamalarını öğrenme.
- Farklı bilgi kaynaklarına erişebilme.
- İletişim ve problem çözümleri için farklı teknolojik kaynakları kullanma.
- Bilgileri sistematik ve kritik bir şekilde kullanma ve işleyebilme.
- Bilgileri aramak, bulmak ve yönetmek.
- Dijital içerik oluşturma.
- Teknolojiye karşı aktif, eleştirel ve gerçekçi bir tavır geliştirme.
- Teknoloji kullanımını öğrenmek ve geliştirmek için meraklı ve istekli olma.
- Teknolojinin güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirme.
- Dijital medyanın etik ilkelerine saygı gösterme.
Bununla birlikte, bu bilgi konusunda sadece okullar sorumlu değildir. Aslında çocuklar evde bazı dijital kuralları öğrenmelidirler.
Çocuklara Dijital Cihazları Öğretmek
Amerikan Pediyatri Akademisi’ne (AAP) göre ebeveynlerin çocukları tamamen dijitalleşmiş bir dünyada büyümeleri için eğitmek ve hazırlamak için bazı tavsiyelere uymaları gerekiyor. Bu tavsiyeler şunlardır:
- Fiziksel dünyada olduğu gibi sanal dünyada da temel davranış ve iletişim kurallarının oluşturulması.
- Özellikle çocukların okul öncesi çağlarında, dijital cihazların günlük kullanımında sınırlamalar ve kısıtlamalar belirlemek.
- Örnek olarak onlara liderlik etmek önemlidir. Çünkü ebeveynler yeni teknolojilerle etkileşimde bulunurken bir davranış modeli olmaya çalışmalıdır.
- Çocuklarının maruz kalabileceği içeriklerin farkında olmak.
- Çocukların erişebileceği oyun, uygulama ve programları seçmek.
- Çocukları sessiz ve sakin tutmak için teknolojiyi kullanmamak.
- Aile üyelerinin birbirleriyle etkileşim kurabileceği, evlerinde teknolojiden uzak ortamlar yaratmak. Örneğin, yemek odasındaki ya da yatak odalarında kullanımından kaçınmak gibi.
- Teknoloji olmadan aile aktiviteler yapmak.
- Dijital cihazlar olmadan oyun oynamayı öğretmek.
- Çocuklar dijital cihazları kullanırken onlara eşlik etmek. Örneğin, onlarla video oyunları oynamak veya bilgi aramalarına yardımcı olmak, vb.
- Gençlerin yaşıtlarıyla iletişim kurmak için dijital cihazları kullanmalarını yasaklamamak. Ancak bunun sorumluluğunu almalarını sağlamak.
Çocuklukta Dijital Cihazların Kullanımını Öğrenmenin Önemi
Çocuklarınızın yeni teknolojilere uyum sağlarken büyümesine ve gelişmesine yardımcı olmak için önceki ipuçlarını izlemelisiniz.
Dahası, onların sadece çocuk olduklarını unutmayın. Bu nedenle, yeni teknolojilerle mükemmel bir şekilde başa çıkıyor gibi görünseler bile, onları doğru şekilde kullanmak için bir yetişkinin yardımına ihtiyaçları var.
İlginizi çekebilir ...