Çocuklardaki Psikomatik Bozukluklar: Semptomları, Sebepleri ve Tedavisi

Psikomatik bozukluklar, genellikle çocuk duygusal dayanıklılık limitini zorladığında meydana gelir. Bunu önlemek için, belirli hareketler ve stres semptomları konusunda dikkatli olmak gerekir.
Çocuklardaki Psikomatik Bozukluklar: Semptomları, Sebepleri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 31 Temmuz, 2019

Çocuklarda pek çok farklı bozukluk görülebileceğini duymuşsunuzdur. Peki, kökeni psikolojik olan fiziksel bozukluklar olduğunu biliyor muydunuz? Çocuklardaki psikomatik bozukluklar hakkında bu yazımızda daha fazlasını öğrenebilirsiniz.

Çocuklardaki psikomatik bozukluklar, duyguların kötü yönetimi yüzünden meydana gelir. Çocuklar duygularını kontrol edemediğinde, fiziksel bir bozukluk olarak sorunları dışa yansıtır.

Bu problem sadece çocuklarda görülmez. Yetişkinler de aynı sebeple aynı bozukluğa sahip olabilir. Bu nedenle, yetişkinler çocukluktan yaşlılığa kadar psikomatik bozukluklardan muzdarip olabilir.

Semptomlar konusunda dikkatli olmak ve uzman birinden yardım almak, fiziksel ve psikolojik hasarı azaltmaya yardımcı olabilir.

Çocuklardaki psikomatik bozuklukların sebepleri nelerdir?

Çocuklarda, duygusal yönetimin yokluğu veya eksikliği bu bozukluklara sebep olabilir. Çocuklar bir problemle karşılaştıklarında, pek çok duygu ortaya çıkar.

Peki, çocuklar kendilerine olanları nasıl ifade edebilirler? Pek çok çocuk, ne hissettiğini kelimelere dökemez. Bazıları ise, konuştuklarında karşılarındakinin onları dinleyeceğini düşünmez.

Eğer bu durum meydana gelirse, sorun çocuğun psişizminde kalır. Er ya da geç, çocuk bunu fiziksel semptomlar aracılığıyla gösterir.

Bu bozukluklar da, semptomları da gerçektir. Tedavisi ilaç kullanımı kadar basit değildir. Psikolojik durumun altında yatan sorunu bulmak ve tedavi etmek gerekir.

“Çocuklarda, duygusal yönetimin yokluğu veya eksikliği bu bozukluklara sebep olabilir.”

çocuklardaki hastalıklar

Çocuklardaki psikomatik bozuklukların semptomları

Kökeni fiziksel olan ve psikolojik sebeplerden kaynaklanan bozuklukları ayırt etmek zordur. Özel dikkat göstermek önemlidir. Aksi takdirde, psikolojik sebebi göz ardı ederek, çözüme sadece fiziksel bir perspektiften yaklaşırız.

Çocuklar aşağıdaki psikomatik semptomları göstermeye meyillidir:

  • Sindirim aparatusu: İshal, kusma ve karın ağrısı.
  • Solunum aparatusu: Astım veya solunumun aniden kesilmesi veya hızlanması.
  • Cilt: Farklı cilt bozukluklarına sebep olan sedef veya egzama.
  • Baş ağrısı, karın ağrısı veya vücudun başka yerlerindeki ağrılar.

Olası bir psikolojik sebep için, fiziksel bozukluklara yol açabilecek pek çok durum vardır. Çocuğun anlamakta zorlandığı veya onu yukarıdaki semptomları yaşamaya iten pek çok durum olabilir.

Ayrılık, boşanma, yeni bir kardeşin doğması, okul değişimi, zorbalık ve benzeri konularda anne babalar özellikle dikkatli olmalıdır.

Eğer çocuklar çok talepkar davranırsa, ebeveynler buna da dikkat etmelidir. Çocuğunuzun bu semptomları ne kadar süredir yaşadığı çok önemlidir. Ayrıca, anne babalar çocuğu etkileyen önemli bir durum olup olmadığını da kendilerine sormalıdır.

“ Bu hastalığın tedavisindeki en büyük hata, vücudu ve ruhu birbirinden ayrı tutmaktır.”

–Plato–

çocuklarda ishal

Psikomatik bozukluk karşısında ne yapılabilir?

Bu tür bir problem için mucizevi bir çözüm yoktur ancak faydalı olabilen bazı tavsiyeler vardır:

  • Çouklarınıza duygularını yönetmeyi öğretin. Eğer duygularını öğrenmelerine yardımcı olursanız, asla yanılmazsınız. Çocukların duygularını sağlıklı bir şekilde ifade etmeye ihtiyacı vardır.
  • Çocuklarınıza günlerinin nasıl geçtiğini sorun. Bir yetişkin olarak, çocuğunuzun günlük aktiviteleri size önemsiz gelebilir. Ancak bunlar çocuklar için oldukça önemlidir. Çocuğunuzun gün içinde yaptıklarıyla ilgilenmek, onu neyin kızdırdığını anlamanıza yardımcı olur.
  • Sorunun kaynağını araştırın. Bu rahatsızlığın ne kadar süredir devam ettiğini, ne zaman şiddetlendiğini ve ne zaman hafiflediğini çözmeye çalışın. Örneğin, çocuğunuz sorun kaynağından uzaklaştığında semptomlar ortadan kalkabilir.
  • Çocuğunuzun kendisini ifade etmesine olanak tanıyın. İlk başta zorlanabilirsiniz ancak çocuğunuzun sizin onu dinleyeceğinizi bilmesi önemlidir. Bununla birlikte, çocuğunuzu sorularla bunaltmamaya özen gösterin. Aksine, ihtiyacı olduğunda onu hep dinleyeceğinizi ona hissettirin.
  • Çocuğunuz olanları açıklayamazsa sakın sinirlenmeyin. Hislerini kelimelere dökemezlerse, sinirlenmek sadece işleri daha da kötüleştirir.

Son olarak, bir psikologtan yardım almanız gerekebileceğini unutmayın. Psikomatik bozukluklar, çocuklar duygusal dayanıklılıklarının sonuna geldiğinde meydana gelir. Çocuğunuzun ihtiyaçlarını görmezden gelmeyin ve ilaç tedavisi için doktora danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cornellà I Canals, J. (2008). Trastornos psicosomáticos. Pediatria Integral.
  • Pedreira, J. ., Palanca, I., Sardinero, E., & Martin, L. (2001). Trastornos psicosomáticos en la infancia y la adolescencia. Rev. Psiquiatria y Psicol. Del Niño y Adolescente.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.