Çocuğumuzun Beslenmesinde Yaptığımız 7 hata

Ara sıra işlenmiş gıda alımını yasaklamamalıyız. Bunların belirli psikolojik ve sosyal sonuçları olabilir
Çocuğumuzun Beslenmesinde Yaptığımız 7 hata

Son Güncelleme: 28 Mart, 2021

Ebeveyn olduğumuzda, bebeğimizin beslenmesinde uyguladığımız yöntemler çoğumuzun ilgisini çeker. Çocuğumuz ya yemek istemiyorsa, ya sadece tatlıları seviyorsa…Onları yemeye ikna etme çabası içinde, zararlı bir alışkanlık yaratabilecek beslenme hataları yapıyor olabiliriz.

Onlara yemeyi öğretmek çoğu durumda kolay bir iş değildir. Bazı çocukların her şeyi yediği ve bu konuda fazla iş çıkarmadığı doğru olsa da, belki biz de onlarla hatalar yapıyoruz.

Aynı şekilde, yemeğin zamanını  çocuğumuzun eğitim ve gelişiminin ilgili bir yönü olarak ele almamız çok önemlidir. Yemek yoluyla insanlar aynı zamanda bir arada yaşama ve sosyalleşme için alanlar yaratırlar. Onlara yemeyi nasıl öğretiriz? Onları yemek projelerimize dahil etmek mümkün mü? Size çocuğunuzun beslenme şeklinde nelerden kaçınmanız gerektiğini söylüyoruz.

Bebek beslenmesini iyileştirmek için ipuçları

Hayatın birçok alanında aşırı hareketler zararlıdır. Bu nedenle, çocukları besleme şeklimizi abarttığımızda kesinlikle hata yapabiliriz. Çoğu durumda denge kurmada başarısız oluruz, yani bazı besinleri elimine ederken bazı besinlerden daha fazla veririz.

Küçüklerimizi besleme şeklimizle ilgili kulaktan dolma birçok bilgi vardır. Bu tür iddialarda doğru olan nedir? Telafisi olmayan bir hata yapmış olabilir miyiz? Ürünler hakkında verilen bilgileri iyi tanımamız ve uzmanların tavsiyelerini dinlememiz telafisi olmayan hataları önleyebilir.

Çocuğumuzun beslenmesinde en sık yaptığımız 7 hata

Bazı yiyecekleri yasaklamak doğru değildir

Çocuğun gelişiminde pek çok besine ihtiyaç vardır. Bu nedenle, belirli bir yemeği yasakladığımızda başarısız oluruz. Tatlı, çikolata veya dondurma gibi yiyecekleri beslenme programından tamamen çıkarmak orta vadede bir hata olabilir. Bu yiyeceklerin besin değeri düşük olmasına rağmen psikolojik veya sosyal düzeyde önemi yüksek olabilir. Bu nedenle, onlara bunların ara sıra tüketilecek yiyecekler olduğunu ve bunları sağlıklı bir diyete nasıl dahil edeceklerini öğretmeliyiz.

Bu durumda, besin değeri az olan tatlıları beslenme programlarından çıkarmamız yapabileceğimiz en mantıklı harekettir. Aynı şekilde bu yiyeceklerin tüketimi dengeli olmalıdır. Bu besinleri almak gereklidir ancak aşırıya kaçılmamalıdır. Yetersiz besin alımını önlemek için, yiyeceklerin alımını tamamen yasaklamak yerine önerilen şey yiyecekleri seçmemizdir.

Uzmanlara göre yaşamın erken dönemlerinde yüksek miktarda basit şeker alımının mikrobiyotanın gelişimini şartlandırdığı unutulmamalıdır. Bu durum orta ve uzun vadede hastalıkların çıkmasına neden olabilir.

Sebzeleri sunma şeklimiz

yemek yiyen çocuk

Çocukların sebze yemesini istediğimiz bir gerçek ama onlara her zaman çekici bir şekilde servis yapmıyoruz. Sıkıcı sebzeleri servis etmek, onları yemek istemelerine yardımcı olmaz. Bu yiyeceklerin baharatları çok önemlidir, peynir, tereyağı veya biraz renk katarak yemeklerinin sunumunu geliştirebileceğimiz birçok tarif vardır.

Zorla yemek yemek hiç kimsenin hoşuna gitmez

Bazı ebeveynlerin çocuklarını yemeye zorlamaları sık rastlanılan bir durumdur. Bu çocukların beslenmesinde en sık hatalardan biridir. İstemedikleri zaman yemek yemelerinde ısrar etmek, bunu öğrenmelerine yardımcı olmaz. Başka durumlarda da bahsettiğimiz gibi, yemeğin tadının oluşması zaman alır. Bu nedenle çocuklar bazı yiyecekleri ilk kez denerken çokça seçeler.

Şekerin ölçüsü

Doğal haldeki yiyecekler gerekli miktarda şekere sahiptir. Ancak bazen tadı daha da iyi hale getirmek amacıyla şeker ekleme hatasına düşüyoruz. Meyve veya tahıl gibi ürünlerin tatlandırılmasına gerek yoktur.

Genelde buğday, mısır, çikolata ve baldan yapılan yiyecekler zaten çok fazla şekerle yapılır. Meyveler daha az katkı meyvesi gerektirir, doğal şekerle onları beslemeye çalışalım.

Bilimsel literatüre göre şeker yemek, yetişkinlikte diyabet riskinin artmasına neden olabilir. Bu nedenle taze ürünlerin tüketimini işlenmiş ürünlere göre önceliklendirmeliyiz.

İnek sütü

Bazı uzmanlar, üç yaşın altındaki çocuklara inek sütü vermenin uygun olmadığını düşünüyor. Bu aşamada anne sütü öncelikli olmalıdır, aksi halde mama kullanılmalıdır. Bu üründe gerekli protein, vitamin ve karbonhidratların yeterli seviyelerde bulunmadığına inanılmaktadır.

Kutu sütlerinin çoğu inek sütünden yapılsa da, çocuklara göre uyarlanmalıdır. Üç yaşından sonra çocuk aşırıya kaçmadan daha sık süt içebilir.

Mutfak herkes içindir

mutfakta ailece yemek yapmak

Çocukların mutfağa girmesini engellemek bir hatadır, özellikle de yeni tatlar geliştirmeye başlamalarını istediğimizde çocuklar mutfağa dahil edilmelidir. Mutfak, aile için özel bir alan ve anne sevgisinin simgelerinin yaratıldığı bir yerdir. Ateş ve sıcak nesneler nedeniyle dikkatli olmanız tavsiye edilse de, bazı yönlerden çocukların katılması faydalıdır.

Onları bazı öğünler hazırlamaya dahil etmek, yemek yemeye daha fazla ilgi duymalarını sağlayabilir. Belirli tariflerin hazırlanmasına yardım eden çocukların daha fazla yemek denemeye daha istekli olacağı anlaşılmaktadır.

Bazı gıdaları kötülemek

Çoğu durumda, hamur işleri ve hamur işlerinden üretilen yiyecekler konusunda endişeliyiz, ancak bunlar gerekli yağları sağlayabilir. Söylediğimiz gibi çocukların gelişimi için birçok besinin dahil olması gerekir. Bu nedenle bu ürünler beslenmenize dahil edilmemelidir. Bununla birlikte, ölçülü olmak önemlidir, çünkü fazla yersek zararlı olabilir.

Bir miktar paketlenmiş meyve suyu tüketmeleri tamamen kötü değildir, ancak bunlar doğal bir meyvenin yerini almamalıdır. Ev yapımı meyve suyu, koruyucu, suni şeker ve vitamin içermediği için daha çok tavsiye edilir. Bununla birlikte, paketlenmiş meyve sularını kötü nitelendirmek de yapılan başka bir hatadır.

Aklınızda bulundurun!

Çocuğun beslenmesi, tıpkı yetişkinlerin beslenmesinde olduğu gibi, çeşitlilik ilkesine dayanmalıdır. Önerilen işlenmiş ürün miktarını aşmadan çocuklarımızın her şeyi yemesini sağlamaya çalışmalıyız.

Meyve ve sebzeler gibi yaşamın erken dönemlerinde beslenme programına dahil edilmesi zor bazı yiyecekleri merak ve tatlarını uyandırmak için dahil edebiliriz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kashtanova DA., Popenko AS., Tkacheva ON., Tyakht AB., et al., Association between the gut microbiota and diet: fetal life, early childhood and further life. Nutrition, 2016. 32 (6): 620-7.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.