Öğrenmenin Nöral Altyapısı

Çocuklarınızın akademik performansını ve öğrenme kapasitesini en iyi seviyeye getirmek için öğrenmenin nöral altyapısını bilmeniz gerekir. Okumaya devam edin!
Öğrenmenin Nöral Altyapısı

Son Güncelleme: 11 Mart, 2021

Öğrenme, belirli verileri ve bilgileri özümsediğimiz sürekli devam eden bir süreçtir. Özümseme sonucunda bu veriler zihinsel sistemimizde saklanır. Bu yazımızda öğrenmenin nöral altyapısı hakkında bilmeniz gereken her şeyi keşfedin.

Öğrenme süreci, bilgi herhangi bir duyu tarafından alındığında başlar. Bilgi daha sonra olası kullanım için beynimizde depolanır. Peki uzmanlar bu süreç hakkında ne diyor?

Nörobilim

Nörobilim, sinir sistemini analiz eden bir dizi alandan oluşur. Farklı beyin fonksiyonlarını mümkün kılan mekanizmaları değerlendirmenin yanı sıra bireyin tepkilerinin yönetimini kapsar.

Öğrenme ve nörobilim arasındaki ilişki

Öğrenme, insan varoluşunun özüdür. Dünyaya gelen ilk insanlar toprağı ekmeyi, hayvan yetiştirmeyi ve hayatta kalmayı öğrenmek için ihtiyaç duydukları diğer her şeyi öğrenmiştir ve bu bilgiyi başkalarına da aktarabilmiştir.

Başardığı pek çok şeye rağmen, insan beyni hala büyük bir muammadır. Bilgiyi nasıl elde ederiz? Hafızamız nasıl çalışır? Bunlar henüz tam olarak yanıtlanmamış sorulardan bazılarıdır.

Eğitimsel nörobilimde ana öncüllerden biri, hem gerçek hayatta hem de sınıfta öğrenmenin deneyselliğe dayalı olmasıdır. Bu, insanların ezberleyerek veya tekrar ederek değil, deneyimler ve duygular yoluyla öğrendiği anlamına gelir.

Bu anlamda zeka çok boyutlu bir kavramdır. Benzer bir öğrenme ortamında, her öğrenci zihnindeki bilgiyi farklı şekilde alır ve işler. DEHB’li çocukların beyinleri farklı çalışır ve bazı maddelerin üretiminde eksiklikler vardır.

Duygular ve diğer bilişsel süreçler

Dikkat, hafıza, iletişim becerileri ve öğrenme motivasyonu bu öğrenme ve bilgi depolama süreci ile paraleldir. İnsanların bilgiyi öğrenirken hissettikleri duygular da bu süreci etkiler. Aşağıda, öğrenmenin nöral altyapısı üzerinde etkisi olan bu süreçlere bir göz atacağız:

İletişim

İletişim, bilgi alımını başlatan ilk unsurdur. İletişim kurmak için beynimizin farklı bölümlerini ve karmaşık mekanizmaları kullanırız. İletişim sadece dil aracılığıyla değil, aynı zamanda sözlü olmayan dil olarak adlandırılan jestler yoluyla ifade olarak kabul edilir.

Dikkat

Dikkat, çocukların kendilerini belirli bir yöne yönlendirmelerine ve etraflarındaki birçok uyaranı görmezden gelmelerine izin verir. Ancak bu şekilde çocuklar yeni bilgiler alabilirler.

Dikkati etkileyen birkaç beyin çekirdeği vardır. Bu sadece bilgi almakla değil, aynı zamanda hızlı bir ilk analiz ve gözden geçirme ile ilgilidir. Önemli görüldükten sonra, diğer beyin çekirdekleri gerekli görülmeyenleri filtreler ve reddeder.

“Eğitimsel nörobilimde ana öncüllerden biri, hem gerçek hayatta hem de sınıfta öğrenmenin deneyselliğe dayalı olmasıdır.”

Motivasyon

Motivasyon yoluyla çocukları öğrenmeye ve zihinsel olarak da olsa harekete geçmeye teşvik ederiz. Çocukları motive ederek, onlara konsantre olabilmeleri için yorgunluk gibi zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı oluruz.

Hafıza

Çocukların, aldıkları bilgileri gelecekte kullanmak üzere saklamalarına olanak tanır. Bellek, farklı süreçleri içerir ve öğrenmenin nöral altyapısının kritik bir parçasıdır. Öğrenmenin nöral temelleri, bilgiyi nasıl işlediğimizi anlamamızı sağlar.

Nörobilim popülerlik kazandı

Beyin işleyişi her zaman bir tartışma konusu olmuştur. Nörobilim, duygular, sosyal hayat, kültür ve insan hayatıyla ilgili her şeye ikna edici açıklamalar yapmakla ilgilidir. Mantıksal olarak, her şey nörolojik bir bakış açısıyla analiz edilir.

Pedagojinin ve nörobilimin ana hedeflerinden biri, okul çağındaki çocuklarda öğrenmeyi en iyi seviyeye çıkarmak  için işbirliği yapmaktır.

Yeni trend, nörodidaktiklerin öğrenicilerde merak uyandırmak için “eğlence pedagojisine” başvurmasıdır. Bu kaynak sayesinde merak, önce motivasyona sonra da öğrenmeye dönüşür.

Böylece eğlenceli bir eğitim ortamı ile çocuklarda yaratıcılık artırılır. Bu ortamlar aynı zamanda yorgunluğu ve okulda başarısızlık korkusunu da azaltmaya yardımcı olur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Marrón, E. M., Roig, D. A., Sánchez-Cubillo, I., Miranda, R., & Morales, J. A. P. (2013). Bases neuroanatómicas del aprendizaje y la memoria. Fundamentos del aprendizaje y del lenguaje, 63-94.
  • Carboni Román, A., Río Grande, D. D., Capilla, A., Maestú, F., & Ortiz, T. (2006). Bases neurobiológicas de las dificultades de aprendizaje. Revista de neurología. https://repositorio.uam.es/handle/10486/672163
  • Fasce, E. (2008). Bases neurobiológicas del aprendizaje. Boletín de la Academia Chilena, 44, 123-38.
  • Aguado-Aguilar, L. (2001). Aprendizaje y memoria. Revista de neurología, 32(4), 373-381.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.