Arabada Çocuk Koltuğu ve Önemi

Arabada çocuk koltuğu kullanmak önemli bir gerekliliktir. Çocuklar için çok önemli olan bu koltuğun nasıl takılması gerektiğini bilmeliyiz.
Arabada Çocuk Koltuğu ve Önemi

Son Güncelleme: 23 Ocak, 2021

Çocuklar arabanın içindeyken onlar için en önemli koruma araçlarından biri çocuk koltuğudur. Bu koltuk hem yasal olarak bir zorunluluktur hem de temel bir güvenlik ihtiyacıdır. Bu koltuğun doğru bir biçimde takılması çok önemlidir. Çünkü çocuk koltuğu uygun şekilde araca bağlanmadığında çocuğunuzu korumasız bir biçimde bırakabilir. Buna rağmen bazı anne ve babalar bu koltukların nasıl sabitlenmesi gerektiğini bilmemektedirler. O yüzden siz de bu konuda çok dikkatli olun!

Çocukların güvenliği herhangi bir şekilde tartışmaya açık olmayan önemli bir konudur. Bu nedenle onların güvenliği söz konusu olduğunda anne ve babalar her detayı dikkate almak zorundadırlar. Riskli bir durumla karşılaştığımızda çocuklarımızı nasıl koruyabileceğimizi bulmak için çeşitli yollar aramak son derece normaldir. Bundan dolayı çocuk koltuğu hem bir zorunluluk hem de anne ve babaların en çok aradıkları ihtiyaçlar arasında yer almaktadır.

Çocuk koltukları, ister kısa isterse uzun bir yolculuk olsun arabada öncelikle dikkate alınması gereken önemli parçalardan biridir. Bu sistem çocuğunuzun hayatını kurtarmak da dahil olmak üzere pek çok nedenden dolayı gereklidir. Örneğin çocuk koltuğu çocuğun kilosu ve boyuna göre ayarlanabilir ve bu sayede ona rahat bir yolculuk imkanı sunar. O nedenle koltuğun kolay bir biçimde yerinden çıkmamasını sağlayacak şekilde uygun ve sağlam olarak sabitlenmesi gerekmektedir.

Çocuk Koltuğunu Takmayı Başaramamak

Çocuk koltukları, trafik kazalarından kaynaklanan yaralanmaları yaklaşık olarak %75 oranında azaltmaktadır. Ancak BMW tarafından yapılan bir araştırmaya göre anne ve babaların %62’si bu koltukları nasıl düzgün bir şekilde takacaklarını bilmiyorlar. Yani her on anne ve babadan altısı çocuklar için son derece önemli olan bu koruyucu aparatı arabaya doğru bir biçimde sabitleyemiyor. Bunun en büyük nedeni ise yeterince bilgi sahibi olmamak ve sistemin genel kullanım kılavuzunu okuyup doğru bir şekilde anlamamaktan kaynaklanıyor.

En büyük hatalar sabitleme aşamasında, koltuğun ağırlık ve boyutunun seçiminde, yerleştirmede ve doğru bir biçimde montajında ortaya çıkmaktadır. Dışarıdan bakıldığında çok kolay gibi görünen bu işlem, yapmaya gelince karmaşık bir hal alır. Bu nedenle de kimi zaman bazı anne ve babalar bu koltukları hiç kullanmamayı tercih ederler. Gidilecek mesafenin kısa ya da uzun olmasından bağımsız olarak böyle bir davranışın çocuğun hayatını riske atmak anlamına geldiğini unutmamak gerekir.

çocuk koltuğu

Koltuğun sıkı bir biçimde sabitlenmiş olması ve çocuğun koltuktan kolay bir biçimde kalkmaması için kemerlerinin takılı olması gerekir. Ancak kimi zaman kollarını araba camından dışarı çıkaran çocukların olduğu görülür. Bunun sebebi çocuğun koltuğa gerektiği gibi oturtulmaması ve kemerlerinin uygun şekilde bağlanmamasıdır. Aynı probleme sadece karın bölgesindeki kemerin takılıp üst kısımdaki kemerlerin bağlanmaması da yol açabilir. Bunların tamamı çocuk açısından son derece tehlikelidir.

Arabaya çocuk koltuğunu takarken yapılabilecek pek çok hata vardır. Örnek olarak, koltuğu araba koltuğuna yerleştirirken ya da bebeği koltuğa oturturken yapılan yanlışlara sık bir biçimde rastlanmaktadır. Bu konuya yönelik elde edilen bulgular en büyük hatanın kullanım kılavuzlarını okumamaktan kaynaklandığını göstermektedir.

Çocuk Koltuğu Doğru Şekilde Nasıl Takılır?

Son yıllara kadar arabalara çocuk koltuğu takmanın en ideal yolunun koltuğu ters pozisyonda yerleştirmek olduğu düşünülüyordu. Ancak normal biçimde öne doğru bakan ve doğru şekilde sabitlenmiş olan koltukların çocukları çok iyi seviyede korudukları ortaya çıkarılmıştır. Koltuğu bu şekilde yerleştirmek için uzmanlar aşağıdaki adımların takip edilmesini önermektedirler:

  • Kullanım kılavuzunu okuyun.
  • Koltuğu arabanın arka koltuğuna yerleştirin.
  • Çocuk koltuğuna emniyet kemerini sıkıca takın.
  • Koltuğun açısının düzgün olduğundan emin olun.
  • Çocuk için vücudunu sıkıca saran giysiler tercih edin.
  • Omuz kemerlerini uygun bir biçimde takın.
  • Çocuğun yan taraflarına minder ve yastıklar koyun.
  • Kemerleri çocuğa göre ayarlayın.
çocuklar için araç koltukları

Her koltuğun yönü, kemer takma sistemi, kemerleri ve oturma alanı açısından birbirinden farklı olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle her şeyden önce kullanım kılavuzunu okumak çok önemlidir. Benzer şekilde çocuk koltuğunun araç koltuğuna sıkı bir biçimde sabitlenmesi ve kemerlerinin doğru şekilde ayarlanması gerekir. Bu sayede çocuk doğru pozisyonda oturabilecektir. Aynı zamanda çocuğun koltukta rahat olduğundan ve özellikle nefes alma konusunda zorluk çekmediğinden emin olmak gerekir.

Bir çocuğun hangi araç koltuğunu kullanması gerektiği çocuğun boyuna, kilosuna ve yaşına göre değişir. Anne ve babaların bir kısmı, bazı çocuk koltuklarının çocuğa göre ayarlanabilir özellikte olduğunun farkına varmazlar. Bu açıdan en önemli nokta çocuğun yaşından çok boyu ve kilosudur.

Örnek olarak çocuğun ağırlığı koltuğun ne kadar dayanıklı olması gerektiğini belirlemek için önemli bir kriterdir. Çocuğun boyu ise rahat bir biçimde koltukta oturabilmesi açısından dikkate alınması gereken önemli bir detaydır. Koltuk ne büyük ne de küçük olmalı, güvenli ve rahat bir yolculuk için ideal ölçülerde bulunmalıdır.

Çocuk Koltuğu Kullanmanın Avantajları

Çocuk koltuğu kullanmak her anne ve babanın uyması gereken trafik kuralları arasında yer almaktadır. Buna ek olarak bu koltukları kullanmanın aşağıda sıraladığımız gibi çeşitli faydaları ve avantajları da bulunmaktadır:

  • Sağladığı güvenliğe ek olarak, çocukların rahat yolculuk yapmalarını sağlar.
  • Yumuşak olduğu için ufaklıkların konforlu bir şekilde seyahat etmelerine yardımcı olur.
  • Bir kaza durumunda iyi bir koruma sağlar.
  • Seyahat sürecince çocuğun her zaman düzgün biçimde oturmasına yardım eder.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.