Birden Fazla Çocuk Sahibi Olmak İçin 7 Neden

Tek çocuklu aileleri günümüzde gittikçe daha yaygın olarak görmek mümkündür. Ancak ailede birden fazla çocuğun bulunmasının pek çok avantajı ve faydası bulunmaktadır. Bu yazımızda çok çocuklu aileler ve bunun ne gibi avantajları bulunduğuna değiniyoruz.
Birden Fazla Çocuk Sahibi Olmak İçin 7 Neden

Son Güncelleme: 31 Ocak, 2021

Pek çok çift birden fazla çocuk sahibi olmayı ister ve bunu bir olasılık olarak görür. Ancak elde edilen doğum verileri ailelerin önemli bir kısmının sadece tek çocukları olduğunu göstermektedir. Genellikle bu karara yol açan nedenler arasında ekonomik, sosyal ya da tamamen aile içi anlaşmazlıklar ön plana çıkmaktadır. Ancak birden fazla çocuğu olanlar bu karara varmak için sayısız sebep bulunduğunu ifade etmektedir.

Henüz birden fazla çocuk sahibi olmasalar da pek çok çift daha geniş bir aileye sahip olmak ister. Çoğu kez neden böyle bir şey istediklerini açıklayacak bir sebebin bulunmasına bile gerek yoktur. Eğer bir çocuk sahibi olmak harika bir şeyse, daha fazlasının böyle olmaması için herhangi bir neden yoktur. Yine de hala cesaret edemiyorsanız aşağıda sizlere birden fazla çocuk sahibi olmaya değecek 7 neden sunuyoruz.

Neden Birden Fazla Çocuk?

Çünkü Sevgiyi Paylaşmak Daha Kolaydır

İlk çocuğumuz dünyaya geldiğinde ona karşı duyduğumuz sevginin önüne hiçbir şeyin geçmesini istemeyiz. Ancak bildiğimiz gibi bir annenin en başlıca görevlerinden biri sevgi dağıtmaktır. Böyle davranmak çocuğa yapılan bir haksızlık değildir. Tam aksine bunu çocuğa öğretmek ve içinde bulunduğunuz durumdan bir şeyler öğrenmek için bulunmaz bir fırsattır.

İkinci ya da üçüncü çocuğumuza da tıpkı ilk çocuğumuz gibi aşık oluruz. Her çocuk birbirinden farklıdır. O nedenle her biri kendine göre farklı bir biçimde kalbinizi kazanacaktır. Birden fazla çocuk sahibi olmak, sevginizi dağıtmak için harika bir mazerettir.

Her İkisi De Oynayacak Birine Sahip Olurlar

Yaşları birbirine yakın olduğunda bir kardeşten daha iyi bir oyun arkadaşı bulmak imkansızdır. Arada büyük bir yaş farkı olsa bile birlikte oynamanın bir yolunu bulurlar. Kardeşler birbirlerinden çok farklı ancak aynı zamanda birbirlerine çok yakın olabilirler.

Kardeşler zaman içinde birbirlerini anlamayı öğrenirler. Bu sayede oynadıkları oyunlarda da ortak noktaları bulurlar. Elbette ortak olarak hoşlandıkları bazı şeyler olacağı gibi anlaşamadıkları konular olacağını da kabul etmek gerekir. Çocukların diğer çocuklarla oyun oynamaları çok daha kolay olduğundan dolayı bir yetişkinin müdahale etmesine gerek duymazlar.

Birden Fazla Çocuk: Hiçbir Şey Çöpe Gitmez

Genel olarak değerlendirildiğinde, ilk çocuğa oranla ikinci çocuk için yapılan harcamaların azaldığını söyleyebiliriz. İlk çocuğunuzun kullandığı pek çok şey kardeşinin işine yarayacaktır. Hem elbiseler hem de oyuncaklar ikinci ve hatta üçüncü çocuk tarafından bile kullanılabilir. Arkadan gelen kardeşler, mama sandalyesi, yürüteç, beşik ya da diğer büyük ve kaliteli eşyaları mutlaka kullanacaklardır.

yeni doğan bir bebek

Genellikle anne ve babalar ilk çocukları için gerekenden çok daha fazla ürün alırlar. Eğer bu tür eşyaları saklamayı başarırsak büyük bir olasılıkla diğer çocuk ya da çocuklar için pek çok ürün elimizde olacaktır. Kimi zaman çocukların arasında çok az yaş farkı bulunur. Bu tür durumlarda önceki çocuk için alınmış olanları kardeşinin de kullanması ve aralarında paylaşmaları en ideal yöntemlerden biridir.

Büyük Kardeş Küçüğün Sağ Koludur

Büyük çocuğunuz neredeyse küçüğüyle aynı yaşta olabilir ama o her zaman için ondan biraz daha büyüktür. Çocuklar büyüdükçe ilk çocuk farklı aşamalardan geçecek ve küçük kardeşine her konuda yardımcı olmaya başlayacaktır. Yani kısa süre içinde kardeşine eşlik edecek, ona karşı sorumluluk duyacak ve onunla ilgilenecektir.

Yıllar geçtikçe büyük çocuğunuz küçük kardeşiyle ilgili bir koruma içgüdüsü geliştirecektir. Kısa süre içinde sadece oyun arkadaşı değil, aynı zamanda belirli sorumlulukları üstlenecek bir yardımcınız olduğunun farkına varacaksınız. Benzer şekilde en büyük çocuğunuz diğer kardeşleri için bir rol modeli olacaktır.

Birden Fazla Çocuk Olan Ailelerde Paylaşmanın Önemi Kolayca Öğrenilir

Birden fazla çocuğunuz olduğunda paylaşmanın ne denli önemli bir kavram olduğunun farkına varırsınız. Kardeşler arasındaki ilişkiler yardımlaşma, sahip olduklarını diğerlerine de verme ve karşılık beklemeden paylaşma üzerine kurulur. Bu bağlamda, birden fazla çocuğun bulunduğu ailelerde paylaşmak en temel kurallardan biridir. Bu yüzden yardımlaşma konusunda kimse bencil davranamaz ve paylaşmayı reddedemez.

Tek çocuklu ailelerde büyüyen çocuklar genellikle paylaşma kavramına kolay bir biçimde alışamazlar. Ancak kardeşleri olan çocuklar için bundan başka bir seçenek yoktur. Elbette kimi zaman sorunlar ortaya çıkabilir, tartışmalar ve kavgalar yaşanabilir. Bazen paylaşmak onlar için zor olabilir ve pek de gelmeyebilir. Ancak bunların tümü öğrenme sürecinin bir parçasıdır.

Birer Uzlaştırıcı Olarak Yetişirler

Kardeşlerin birbirleri ile uzlaşmaktan başka çareleri yoktur. Anne ve babaları karışmasa bile aralarında kendi kurallarını kendileri koyup bunlara uymak zorundadırlar. Uzlaşarak anlaşma çocukların olgunlaşması ve hayat boyunca ihtiyaç duyacakları faydalı araçları edinmeleri için gerekli olan bir süreçtir.

çocuklar

Çocukların aralarında uzlaşmaları anne ve babalar için son derece eğlenceli ve keyiflidir. Kardeşlerin anlaşmayla sonuçlanan bir diyalog kurduklarını görmek, artık büyüdüklerini net bir biçimde görmemizi sağlayan bir durumdur.

Sorunlara Çözüm Bulmayı Öğrenirler

Hepimizin de bildiği gibi kardeşler arasında çok sık şekilde tartışmalar ve kavgalar yaşanabilir. Aslında bunların tamamı çocukların zorluklarla sağlıklı bir şekilde başa çıkmayı öğrenmeleri için bir tür egzersiz niteliği taşır. Aynı zamanda fikirlerini ve bakış açılarını söyleyerek bunları savunmaları da son derece önemlidir.

Ancak kardeşler arasındaki tartışmaların en olumlu tarafı aralarındaki farklılıklara çözüm üretmeleridir. Elbette birbirlerini affedecekler ve yeniden birer arkadaş olacaklardır. Birbirlerine karşı gösterdikleri tolerans ve saygıya ek olarak duydukları karşılıklı sevginin paha biçilemez olduğunu da ayrıca ifade etmek gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Castro-Martín, T., Martín-García, T., Cordero, J., & Seiz, M. (2021). ¿ Cómo mejorar la natalidad en España?. Mediterráneo económico, 34, 29-51.
  • CEPAL, N. (2020). Perspectivas de la población mundial 2019: metodología de las Naciones Unidas para las estimaciones y proyecciones de población. https://200.9.3.93/bitstream/handle/11362/45989/S2000384_es.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • Elizabeth, Z. S., Arch-Tirado, E., Romero, M., & Lucero, J. L. (2002). Estudio comparativo del desarrollo psicomotor en niños de gesta I y III de 3 años de edad, de nivel socioeconómico bajo, con hermanos y sin hermanos. In Anales de Otorrinolaringología Mexicana (Vol. 47, No. 3, pp. 23-26). https://web.archive.org/web/20180502155445id_/http://www.medigraphic.com/pdfs/anaotomex/aom-2002/aom023f.pdf
  • Ezquerro Cordón, V. (2019). INFLUENCIA DE LA EDAD EN LA FERTILIDAD. INFLUENCIA DE LA EDAD EN LA FERTILIDAD, 108(108), 1-108.
  • FIRPO, P., & RICHARD-PALMERO, F. E. D. E. R. I. C. O. (2018). Habilidades sociales: diferencias entre adolescentes con hermanos mayores y adolescentes sin hermanos (Doctoral dissertation, Tesis de licenciatura). Universidad del Aconcagua, Argentina. http://bibliotecadigital. uda. edu. ar/objetos_digitales/843/tesis-6118-habilidadess. pdf). http://bibliotecadigital.uda.edu.ar/objetos_digitales/843/tesis-6118-habilidadess.pdf
  • López-Pablos, R. (2016). Teoría, metodología y análisis demodinámico en prospectiva mundial hacia el año 2100. In Séptimo Congreso de la Asociación Latinoamericana de Población. Asociación Latinoamericana de Población.
  • Vollset, S. E., Goren, E., Yuan, C. W., Cao, J., Smith, A. E., Hsiao, T., … & Murray, C. J. (2020). Fertility, mortality, migration, and population scenarios for 195 countries and territories from 2017 to 2100: a forecasting analysis for the Global Burden of Disease Study. The Lancet, 396(10258), 1285-1306.
    Zegers, P. B. (2012). Hijos adultos mayores al cuidado de sus padres, un fenómeno reciente. Revista Médica Clínica Las Condes, 23(1), 77-83

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.