Anneler De Rahatlama İhtiyacı Duyar

Çocuk sahibi olmak birer insan olarak kendimizi unutmamız anlamına gelmez. Çünkü hem bedenimizin hem de ruhumuzun rahatlamaya ve dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçlar günlük yaşantımıza stres kaynaklı olumsuzluklar olmadan devam etmek için gereklidir.
Anneler De Rahatlama İhtiyacı Duyar

Son Güncelleme: 01 Ağustos, 2020

Anne olduğumuzda zamanın yetersiz olduğunu hissettiğimiz anlar düşündüğümüzden çok daha fazladır. Ancak buna karşın rahatlama ve dinlenme ihtiyacımızı karşılamak ve rutin dışına çıkmak hayatımızda bir denge yakalamak için önemlidir.

Büyüklerimizden “çocuklar uyurken siz de dinlenin” gibi cümleleri sık sık duyarız. Ancak nedense bunun tam tersini yaparız.

Çünkü çocuklar uyuduğunda hemen aklımıza henüz yapmadığımız ve bizi bekleyen işler gelir: Yemek pişirmek, çamaşırları yıkamak, evi toplayıp düzenlemek ve hiç bitmeyen pek çok diğer iş.

Çocuk sahibi olmak birer insan olarak kendimizi unutmamız anlamına gelmemelidir. Çünkü hem bedenimizin hem de ruhumuzun rahatlayacak alanlara ihtiyacı vardır. Hiç şüphesiz bu ihtiyaçlar günlük yaşantımıza duygusal ve fiziksel stres ve bunların getirdiği olumsuzluklar olmaksızın devam etmek için gereklidir.

Kendimiz için zaman ayırmanın biraz bencil bir davranış olduğunu düşünüyor olabiliriz. Hatta sahip olduğumuz pek çok sorumluluk ve bizi bekleyen görevler için kendimizi suçlu dahi hissedebiliriz.

Endişe Duymadan Rahatlama: Neler Yapmalıyız?

Rahatlama

Kendimizi bir miktar rahatlatmak için gereken şeyleri sürekli olarak ertelemekten vazgeçip günlük planlarımız içine bu tür aktiviteleri de katmamız gerekir. Aslında bunu yapmak bazı aralıklarla belirli bir yer ve zaman seçmek kadar basittir. İşte bu önemli anları yakalayabilmek için yapılması gerekenlere yönelik bazı ipuçlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sık sık spor yapın. Enerjinizin yükselmesine ve mutluluk molekülü olarak da adlandırılan endorfin hormonunun salgılanmasına yol açar. Keyif veren aktiviteler yaptığımızda vücuttaki endorfin miktarı artar.
  • Rahatlama pratikleri yapın. Eğer spor yapmıyorsanız rahatlama aktiviteleri iyi bir alternatif olabilir. Bunun için yoga, pilates, meditasyon gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Kendiniz için bir yer açmak demek sağlık ve mutluluk getiren farklı aktiviteler yapmak demektir. Bunlara örnek olarak yürüyüş yapmak, farklı yerler görmek ve yeni tecrübeler yaşamak gösterilebilir.

  • Yeterli derecede uyuyun. Her ne kadar imkansızmış gibi görünse de, en az sekiz saat uyuyarak dinlenmek önemli bir ihtiyaçtır.
  • Zamanınızı aileniz ve arkadaşlarınız arasında paylaştırın. Sadece evin içindeki rutinler ve yapmanız gerekenler dışında farklı şeylerle ilgilenmenize yardımcı olacaktır.
  • Yardım istemenin hiç kimseye bir zararı dokunmaz. Zamanında ulaşan bir yardım bazen çok değerlidir. Ailenizin kimi üyeleri ya da çok güvendiğiniz arkadaşlarınızdan çocuklara bakma ya da ev işlerine yardımcı olmak konusunda yardım isteyebilirsiniz.
  • Yalnız kalmaya karar verdiğiniz anlarda dünyayla tamamen ilişkinizi kesin. Telefonunuzu en az yarım saatliğine kapatın ve dışarıdaki dünyayı tamamen unutun. Bu kısa süre içinde siz olmasanız da dünyanın dönmeye devam edeceğinden emin olabilirsiniz.
  • Kendinize özel bir şeyler verin. Stres önleyici bir masaj randevusu ayarlayın, saçlarınızın, ellerinizin ve ayaklarınızın bakımı için bir kuaföre gidin. Pek inanmak istemeseniz de bazen sadece fiziksel olarak yapılan değişiklikler kendinizi daha güzel görmenizi sağlar. Bu tür değişimler hislerinizi de benzer bir biçimde dışa vurmanıza yardımcı olacaktır.
  • Dışarıya çıkıp yalnız başınıza ya da eşinizle yemek yemek de rahatlamak için güzel bir alternatiftir.

Zaman eksikliği yaşamak insanın ruh halini önemli ölçüde etkiler. Bunun sonucunda da yaşadığınız stres ve gerginliği ailenize yansıtır ve aile içindeki uyumu zedelersiniz.

Eğer Rahatlamak İçin Zaman Ayırmazsak Ne Olur?

Kötü bir hikaye

Eğer yeterince dinlenmezsek ya da kendimizi rahatlatmak için gerekli zamanı ayırmazsak şunlar ortaya çıkar:

  • Kendimizi izole ederiz. Çoğu kez farkında bile olmadan kendimizi izole eder, her türlü sosyal aktivitenin dışında bırakırız. Bunun için de zaman yetersizliği ve diğer yapmamız gereken görevlerin öncelikli olması en yaygın olarak kullandığımız mazeretlerdir. Sonuçta kendimiz için ayırmamız gereken rahatlama anlarını hep arka plana atmış oluruz.
  • Sevdiğimiz her şeyi geride bırakırız. Sevdiğimiz yemeklerden yapmaktan hoşlandığımız hobilere kadar her şey hayatımızdan yavaş yavaş çıkar.

Hiç bitmeyen günlük ev işleri ve bunlara eklenen diğer görevler her an düşmemize neden olabilir. Bu tür zorluklar stres, sinir, umutsuzluk ve mutsuzluğun ortaya çıkmasına neden olur. Sonuçta bu tür negatif duygular sağlığımızı her an olumsuz yönde etkileyebilir.

  • Kendimizi rahatsız hissederiz ve annelik rolünden keyif almamaya başlarız. Çünkü altına girdiğimiz yükün çok ağır olduğunu düşünür ve bu sürecin hiç bitmeyeceği hissine kapılırız.
  • Çocuklarımıza karşı toleranslı davranma konusunda sorunlar yaşar ve sürekli bir sabırsızlık duygusu ile hareket ederiz.
  • Eşlerin birbirleri ile özel anlarını da etkileyen problemlerin ortaya çıktığının da altını çizmemiz gerekir.

Anne olarak başarılı olmanın en önemli anahtarı, sahip olduğumuz roller arasında sağlıklı bir denge kurmaktan geçer. Eğer biz kendimizi iyi hissedersek, etrafımızdaki her şeyin de iyi ve olumlu olduğunu görürüz. O nedenle rahatlayın. Çünkü rahatlamaya her zaman ihtiyacınız olacaktır. Eğer bunu başarırsanız çevrenizdeki herkes size teşekkür edecektir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.