Çocuğunuz Üniversiteyi Başka Şehirde Okumak İsterse

Üniversiteye başlama veya iş hayatına atılma zamanı geldiğinde, çocuğu evden ayrılacağı için ebeveyn kaygılanır. Bu, ebeveynin yalnız hissetmesine yol açan söz gelimi boş yuva sendromudur. Çocuğunuz üniversiteyi başka bir şehirde okumak istiyorsa, bu durumla başa çıkmanız için bazı tavsiyeler vereceğiz.
Çocuğunuz Üniversiteyi Başka Şehirde Okumak İsterse

Son Güncelleme: 01 Haziran, 2020

Hayatın bir noktasında, ebeveyn mutlaka boş yuva sendromuyla mücadele etmek zorunda kalır. Bunun sebebi, üniversiteyi başka şehirde okumaya karar veren çocuğun tek yaşamaya başlayacak olmasıdır.

“Çocuğum üniversiteyi başka bir şehirde okumak isterse ne yapmalıyım?” sorusu, ebeveynler için ciddi bir sorundur.

Bu, ebeveynin yalnız hissetmesine yol açar. Ayrıca, anne babalar kendilerine başka bir hayat amacı ve ebeveyn olma dışında bir kişisel tatmin arama ihtiyacı duyarlar.

Pek çok durumda, gençler evlerini üniversiteyi başka bir  şehirde okumak için terk ederler. Buna ek olarak, gençlerde bağımsız olma ve yetişkin hayata adım atma isteği de görülebilir.

Şehir dışında okumak isteyen çocuğunuzu destekleyin

Eğer çocuğunuz üniversite için şehir veya ülke dışına çıkmak istiyorsa, ona desteğinizi göstermenin çeşitli yolları vardır. Çocuğunuzun, sorumlu bir yetişkin olarak yeni hayatına uyum sağlamasına yardımcı olabilecek ipuçları vardır.

Başka bir şehre alışmak, üniversite ortamına girmek ve yeni arkadaşlar edinmek gençler için zor bir duygusal süreç olabilir. Bu nedenle çocuğunuza destek olarak ona güven vermelisiniz. Bu, önüne çıkan engellerle yüzleşmesi için önemlidir.

Sorumluluk ve organizasyon

Evden ayrılmadan önce, çocuğunuza temizlikte kullanılan malzemeler, haftalık yemek yapımı, hastalıkta ne yapılacağı ve bulaşık makinesinin nasıl çalıştırılacağı gibi önemli gündelik bilgileri öğretmeniz iyi bir fikir olacaktır.

vedalaşmak

Yukarıda bahsettiklerimize ek olarak, çocuklarınıza para yönetimi konusunda da bilgi vermelisiniz. Aylık harçlık vermek, çocuğunuzun elindekinden daha fazlasını harcamasını önleyecektir.

Yeni ev nasıl seçilir?

Çocuğunuz nereye taşınacağına karar verdikten sonra, maddi imkanlar ölçüsünde nerede yaşayacağına karar verebilirsiniz. Çocuğunuzun yaşam tarzına göre hangi seçeneğin ona en uygun olacağını iyi belirleyin.

Günümüzde gençler için yurtlar ve paylaşımlı daireler olmak üzere çeşitli alternatifler vardır. Bunlardan hepsinin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır ve karar kişinin önceliklerine bağlı olarak değişir.

Öte yandan, yurtların öğrenciler için servisleri vardır. Dersliklere yakındır, çamaşır odası, çalışma odası ve mutfağı vardır ancak genellikle paylaşımlı bir dairede kalmaktan daha pahalıdır.

Bir daireyi paylaşmak çok daha ucuz olabilir ancak okula uzaktır. Bir diğer önemli unsur ise, tamamen şansa bağlı olan, iyi oda veya ev arkadaşları bulmaktır. Bu, çocuğunuzun günlük rutinini ve günlük hayatını etkileyen bir faktördür.

“Başka bir şehre alışmak, üniversite ortamına girmek ve yeni arkadaşlar edinmek gençler için zor bir duygusal süreç olabilir.Bu nedenle çocuğunuza destek olarak ona güven vermelisiniz.”

Teknoloji kullanımını öğrenmek

Çocuğunuz üniversite için şehir dışına gidecekse bir diğer önemli tavsiye ise, teknoloji kullanımını öğrenmektir. Böylece teknolojik aletlere gerekli uygulamalar ve programlar indirilir.

Günümüzde, uzaktaki sevdiklerimizle iletişimde kalabilmek için teknoloji kullanımı gereklidir. Böylece hem sevdiklerinize yakınlaşırsınız, hem de ucuz bir şekilde sürekli olarak temasta kalırsınız.

Öğrencilerin son zamanlarda en sık kullandığı uygulama WhatsApp’tır. Bu uygulamadan her an mesaj, fotoğraf ve ses kaydı gönderebilirsiniz. Ayrıca görüntülü ve sesli arama da yapabilirsiniz.

bilgisayardan görüntülü konuşmak

Çocuğunuzun zamanına saygılı olun

Çocuğunuzun evden ayrılışına üzülseniz de, onun hayatına saygılı olmalısınız. Başka bir şehirde yeni bir hayata başlamak, çocukların daha özgür davranmak istemesine sebep olacaktır. Ayrıca yeni rutinlerini oluştururken, boş zamanları da bundan etkilenecektir.

Bütün bunlar düşünüldüğünde, eğer göz ardı edilmek veya çocuğunuzla iletişim kurma konusunda sıkıntı yaşamak istemiyorsanız, konuşacağınız zamana birlikte karar verin.

Böylece, sık sık konuşuyormuşsunuz gibi düşünmeseniz de, daha rahat iletişim kurabilirsiniz. Üstelik, mesafelere rağmen bağınızı ve iletişiminizi sürdürebilirsiniz.

Desteğin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha altını çizmekte fayda vardır. Mesafelere rağmen, çocuğunuz mutsuz ve hayal kırıklığına uğramış hissettiğinde iletişim kurarak ona destek olabilir ve zor durumlarda onu yönlendirebilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.