Yeni Doğmuş Bebeği Olan Ebeveynler İçin Yaz Aktiviteleri

Yeni doğmuş bir bebeğiniz varsa istediğiniz kadar çok güneşe çıkamayabilir veya bir öğleden sonranın tamamını plajda geçiremeyebilirsiniz. Ancak yine de yazın keyfini çıkarmak için pek çok seçeneğiniz var. İşte yeni doğmuş bebeği olan ebeveynler için yaz aktivitesi tavsiyeleri. 
Yeni Doğmuş Bebeği Olan Ebeveynler İçin Yaz Aktiviteleri

Son Güncelleme: 20 Temmuz, 2020

Neyse ki, yeni doğmuş bebeği olan ebeveynlerin yapabileceği çeşitli yaz aktiviteleri vardır. Çok uzun sürmeseler de çok keyifli anlar geçirmenizi sağlarlar.

Eğer yakın zamanda anne olduysanız kendinizi bunalmış hissetmeyin çünkü yazı evde kapalı kalmış şekilde geçirmeyeceksiniz. Aralarında tercih yapabileceğiniz çeşitli alternatifler var. Onlardan faydalanmak için tek yapmanız gereken neler olduklarını öğrenmek.

Şimdi size birkaçından bahsedeceğiz.

Yaz boyunca yenidoğanlar için almamız gereken önlemler

Yaz aktivitelerinin planlanmasına geçmeden önce bazı önlemlerden bahsetmeliyiz. Bunun nedeni anne karnında geçirdikleri dönem son bulmuş olmasına rağmen yeni doğmuş bebeklerin hala tamamen olgunlaşma aşamasında olmalarıdır. Hatta birkaç yıl daha böyle olacaklar.

Vücutları ve duyuları yeterince gelişmiş durumda değildir. Buna diğer şeylerin yanı sıra bağışıklık sistemleri de dahildir. Bu nedenle yaz mevsimi ve beraberinde getirdiği her şey özel önlemler almayı hesaba katmamızı gerektirmektedir.

İşte alabileceğiniz bazı önlemler:

  • Güneşe maruz kalmak: Bebeklerin ciltlerinin hassas doğası nedeniyle mümkün olduğunca güneş ile temastan kaçınmalıyız. Bu, açık havada, gölgede ve bebek giyinmiş olsa bile geçerlidir.
  • Hidrasyon: Vücut genellikle sıcaklığını ayarlamak için su rezervlerinin bir kısmını dışarı atar. Bu nedenle çocuklara bol sıvı vermek önemlidir. Eğer hala anne sütü içiyorlarsa o yeterli olacaktır.
  • En az 6 aylık olana kadar yenidoğanları plaja götürmekten kaçının.
  • Çok katmanlı giydirme konusunda aşırıya kaçmayın: Bu, aşırı terlemeye ve ciltte tahrişe neden olabilir.
  • Onları sivrisineklerden koruyun; bu mevsimde sivrisineklere çok sık rastlanır.

Yeni doğmuş bebeği olan ebeveynler için yaz aktiviteleri

Yukarıdaki kuralları aklımızda tutarak, yeni doğmuş bebeği olan ebeveynler için yaz aktiviteleri planlamaya başlayalım. Koşulların pek çok açıdan bizi sınırladığı doğrudur ancak yine de aşağıdaki önerileri değerlendirebilirsiniz:

1. Bebekle oynayın

Yenidoğanlar hayatlarında duyularını geliştirdikleri bir dönem yaşamaktadırlar. Bu süreçte onlara yardımcı olmak istiyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey onlara eşlik etmek ve onlarla oynamaktır.

bebeğini öpen anne

Göz hareketleri veya eller kullanılarak oynanan oyunlar onların yavaş yavaş hareketlerini koordine etmelerini ve cisimler üzerinde bakışlarını sabitlemeyi öğrenmelerini sağlayacaktır.

Üstelik onlarla sevgi dolu bir şekilde konuşursak ve sesimize nazik bir şefkat katarsak, annelerinin sesini çabucak tanıyacaklar ve bu da sakinleşmelerini sağlayacak.

İklim koşullarının etkilerini hafifletmek için serin bir yer bulmaya çalışın. Ancak çok serin de olmamalı. Bebekler sıcaklıktaki ani değişikliklere karşı hassastırlar. Klimayı kullanacaksanız bebeği odaya almadan önce açın ve düşük bir ayarda sabitleyin.

Oda serin olmalı. Hiçbir zaman soğuk olmamalı. Unutmayın; bir yetişkine serin gelen hava, bir bebek için çok soğuk olabilir.

2. Onların vücutlarını tanımalarına yardımcı olun

Hayatlarının ilk aylarında bebekler vücutlarının farklı kısımlarını nasıl kullanacaklarını bilmezler. Ancak adım atma refleksi gibi doğuştan gelen bazı refleksler gösterirler.

Elleriyle bir şeylere dokunmaya ve bir şeyleri tutmaya ya da kafalarını farklı yönlere hareket ettirmeye teşvik etmek için iyi bir zamandır.

Bebeğinizin, ikinci aydan sonra daha fazla sosyallik içeren yeni bir aşamaya girdiğini göreceksiniz. Bebeğiniz çevresiyle daha fazla etkileşim halinde olacak. Hareketlerini belli bir amaç doğrultusunda yapmaya başlayacak.

3. Zaman zaman yürüyüşe çıkın

Düşük sıcaklıkların bizi barınaklarımızda kalmak zorunda bıraktığı kış mevsiminin aksine yaz mevsimi, açık havada geçirmek için iyi bir zaman dilimi olabilir. Bebeğiniz birkaç günlükse, böyle bir şeyi yapmanızın tavsiye edilip edilmediğini merak ettiğinizden eminiz.

Dikkat gerektiren bazı önlemleri es geçmediğiniz sürece cevap evettir. Daha önce bahsettiğimiz güneşe maruz kalma durumunun yanı sıra, yüksek sıcaklıklardan, rüzgardan veya gece oluşan hava değişikliğinden kaçınmalısınız.

Yaşamlarının ikinci haftasından itibaren bebekler dışarıda birkaç dakika geçirmeye hazırdırlar. Her zaman koruma altında olduklarından emin olun. Bebek arabası aksesuarları çok yararlı olabilir. Temiz hava rahatlamalarına yardımcı olacaktır. Sonuçta daha iyi dinlenecekler ve sessiz bir moda kavuşacaklar.

“İklim koşullarının etkilerini hafifletmek için serin bir yer bulmaya çalışın. Ancak çok serin de olmamalı. Bebekler sıcaklıktaki ani değişikliklere karşı hassastırlar.”

4. Kendiniz için zaman ayırmayı unutmayın

Yeni doğmuş bebekler, günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler. Bu sessiz anlardan yararlanabilir ve kendinize zaman ayırabilirsiniz.

Rahatlamak istiyorsanız yeni doğmuş bebeği olan ebeveynler için yaz aktiviteleri açısından bir numaralı alternatif dışarı çıkmak ve dinlenmektir. Örneğin havuza girebilir ya da yürüyüşe çıkabilirsiniz. Elbette bir süreliğine bebeğe bakacak birine ihtiyacınız olacak.

anne bebek arabası açık hava

Geceleri balkonda veya verandada, biriyle birlikte veya yalnız bir şeyler içerken serin esintinin keyfini çıkarabilirsiniz. Yaz, sıcaklığın ve güneş ışınlarının etkisinin çok yoğun olduğu saatlerden kaçındığınız sürece doğayla bağlantı kurmak için ideal bir mevsimdir.

Gördüğünüz gibi, yeni doğmuş bebeği olan ebeveynler için yaz aktiviteleri seçenekleri boldur. Kendinizi yaz sezonunun önemli zevklerinden mahrum bırakmak zorunda değilsiniz: Tek yapmanız gereken doğru anları bulmak ve hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için belli önlemleri almaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.