Rekabet Sorunu İle İlgili Bir Kısa Film

Çocuklarda rekabet ve rekabetçilik sorununu ele almak önemlidir. Ve bu konuyla ilgili size kısa bir animasyon filmi önereceğiz.
Rekabet Sorunu İle İlgili Bir Kısa Film

Son Güncelleme: 09 Ekim, 2020

Tek Kişilik Orkestra, Mark Andrews ve Andrew Jimenez tarafından yönetilen Pixar’ın kısa animasyon filmidir. Bu animasyon sadece dört buçuk dakika içinde, rekabet sorunu üzerine düşünmemizi sağlıyor.

Çocuklarla ve ergenlerle birlikte izleyebileceğiniz çok ilginç, kısa bir müzikal film. Bu filmi izledikten sonra, çocuklarınızın akranlarıyla sağlıksız bir şekilde rekabet etmenin sonuçlarını anlamalarına yardımcı olabilirsiniz. Bu harika kısa film ve çocuklara neler öğretebileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Okumaya devam edin!

Tek Kişilik Orkestra’nın konusu

Filmin ilk sahnesinde, İtalya’da biraz para kazanmak için zamanını sokakta müzik çalmaya adayan tek kişilik bir orkestra olan Bass ile tanışıyoruz.

Ardından Tippy adında tatlı bir kız elinde bozuk para ile meydana girer. Bass, müziğiyle onun dikkatini çekmeye çalışır. Bununla birlikte, küçük kız tam da Bass için madeni parasını bırakmak üzereyken, başka bir tek kişilik orkestra olan Treble ortaya çıkar ve kızın ilgisini çekmeyi başarır.

tippy bass ve trebbe rekabet sorunu

Bu, Tippy’nin madeni parası için iki müzisyen arasında bir rekabete yol açar. Tippy, çok fazla gürültü yüzünden sinirlenir ve kızar. Sonuç olarak, Tippy bozuk parayı yanlışlıkla düşürür ve bozuk para mazgala doğru gider. Bu durum Tippy’yi iyice üzer ve kızdırır.

Küçük kız durumun üstesinden gelmek için Treble’den kemanlarından birini ister ve onlara enstrümanı ne kadar iyi çaldığını göstermek ister. Bu sayede kocaman bir çanta dolusu para toplar.

Tippy’nin o an birden fazla bozuk parası olduğu için, birini Bass’a ve bir tanesi de Treble’e verebilir. Ancak, ikisine de vermek yerine iki bozuk parayı fıskiyenin üst tarafına atmaya karar verir. Ardından, izleyenler her iki adamın da madeni paraları alabilmek için birbirine nasıl yardım ettiğini ve ekip olarak nasıl çalıştığını görür.

Rekabet sorununa değinmek için kısa bir film

Kıyaslamaların ne kadar zor olabileceğini hepimiz biliyoruz. Bununla birlikte, yetişkinler olarak çoğu zaman çocukları sürekli olarak birbirleri ile karşılaştırırız. Onları kardeşleri, arkadaşları ve sınıf arkadaşları ile karşılaştırıyoruz. Bu, çocuğun doğru gelişimini olumsuz etkiliyor.

Sonuç olarak çocuklar, akranlarının rekabet etmeleri gereken rakipler olduğunu varsayarak büyüyorlar. Aslında, bu tür düşünceler yalnızca bencillik, rekabet, kıskançlık, hayal kırıklığı ve gereksiz baskıyı teşvik ediyor.

Bununla birlikte, biz daha iyi bir gelecek yaratmak istiyorsak, tıpkı Tippy’nin kısa filmde yaptığı gibi, çocukların her bireyin benzersiz olduğunu ve hedeflerine başkalarına zarar vermeden ulaşabileceklerini anlamalarına yardımcı olmalıyız.

tek kişilik orkestra animasyonu tippy

Ayrıca çocukların işbirliği, dayanışma ve takım çalışmasının önemini anlamaları gerekir. Başka bir deyişle, onlara kısa filmin sonundaki iki karakter gibi davranmayı öğretmeniz gerekiyor.

Çocuklar ayrıca, hedeflerinize ulaşmanızı engelleyen kendi kendine empoze edilen bir engel olan rekabet sorununu da anlamak zorundadır.

Çocuklarda rekabet sorunu

Yukarıdakilerin hepsine paralel olarak, bir doktor, psikodramatist, Gestalt terapisti ve yazar olan Jorge Bucay’ın şu ifadesini de dikkate almalıyız:

“Benim için şiddet rekabetin bir sonucudur ve rekabet, çekişmenin ve karşılaştırmanın bir sonucudur; çekişme ve karşılaştırma, kendimizi her zaman başkalarıyla karşılaştırmak için eğitildiğimiz bir tüketim kültürünün sonucudur.”
– Jorge Bucay –

Öyleyse çocukların rekabet, çekişme ve karşılaştırmadan kurtulmalarına yardımcı olalım. Bunu yapmak için onlarla bu konularda çalışmalı ve konuşmalıyız. Ve bunu yapmanın animasyonlu bir kısa filmden daha iyi bir yolu var mı? Öyleyse ne bekliyorsunuz? Çocuklarınız veya öğrencilerinizle Tek Kişilik Orkestra’yı izleyin! Bu animasyon filminin keyfini çıkarmak için buraya tıklayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.