Hamilelikte Chadwick İşareti Nedir?

Chadwick işareti, hamileliğin en yaygın belirtilerinden biri olarak kabul edilir. Bununla birlikte, adet döngüsü de bu durumun tetikleyicisi olabilir.
Hamilelikte Chadwick İşareti Nedir?

Son Güncelleme: 16 Şubat, 2021

Adet görülmemesi veya gecikmesi genellikle gebeliğin ilk belirtilerinden biridir ancak belirleyici bir faktör değildir. Çoğu kadının adet döngüsünde sık sık düzensizlikler veya gecikmeler olur. Chadwick işareti ise, kadının hamile olduğuna işaret eden göstergelerden bir tanesidir.

Chadwick işareti nedir?

“Jacquemier işareti” olarak da bilinen Chadwick işareti, vajinal mukoza ve serviksin mor veya koyu mavi tonu ile karakterizedir. Genellikle gebeliğin dördüncü haftasında ortaya çıkar. Progesterondaki artışın bir sonucu olarak ortaya çıkan lokal venöz tıkanıklığın normal bir etkisidir.

Bu değişiklik jinekolojik muayene sırasında spekulum ile gözlemlenebilir. Bununla birlikte, Chadwick işaretinin ortaya çıkması hamileliğin garantisi değildir. Vajinal bölgedeki renk değişiklikleri, adet kanamasından önce de gözlemlenebilir.

Chadwick işareti olası bir hamileliğin ana belirtilerinden biri olarak kabul edilmekle birlikte, kesin onay için diğer hamilelik belirtileri de gözlemlenmelidir. Bazı kadınlarda 2 hafta sonrasına kadar hiçbir gebelik belirtisi görülmez ve semptomlar genellikle gebeliğin 4 ila 6 haftaları arasında ortaya çıkar.

Hamilelik sırasında Chadwick işareti

Chadwick işareti, genellikle gebelik dönemi boyunca devam eder ve ancak bir uzman tarafından jinekolojik muayene ile analiz edilebilir. Bu işaret genellikle hamileliğin bitişiyle birlikte ortadan kalkar ve herhangi bir tıbbi tedavi gerektirmez. Bu işaret aslında vücudun fizyolojik işleyişinin doğal bir sürecidir.

Chadwick işaretine eşlik eden diğer belirtiler

Anne adaylarının yaşadığı yaygın rahatsızlıkların çoğuna ek olarak, aşağıda listelenen Chadwick işaretine eşlik eden başka işaretler de vardır:

  • Noble-Budin bulgusu: Vajinal muayeneyle teşhis edilir. Vajinal çıkış düzleşir ve yuvarlak bir form alır.
  • Pinard bulgusu: Gebelik varlığının doğru teşhisine izin veren fetal hareketlerin toplanmasıdır.
  • Osiander bulgusu: Hamileliğin erken belirtisi olan vajinal nabızdan oluşur.
  • Braga bulgusu: Bu işaret rahim ağzındaki renk değişikliği ile karakterizedir.
  • Dickinson bulgusu: Esas olarak ön-arka çapta olmak üzere rahmin boyutu artar. Daha sonra ise yuvarlak hale gelir.
  • Balıkçı bulgusu: Kordondaki hafif hareketlerin rahmin en dip kısmına iletilmesini ifade eder.

“Chadwick işareti, vajinal mukoza ve serviksin mor veya koyu mavi tonu ile karakterizedir. Genellikle gebeliğin dördüncü haftasında ortaya çıkar.”

doktor muayenesi yaptırmak

Hamileliği gösteren diğer semptomlar

Hamileliğiniz ilerledikçe ve bebek gelişmeye başladıkça başka semptomlar yaşamaya başlayabilirsiniz. Chadwick işareti bunlardan biridir. Ayrıca ortaya çıkabilecek diğer semptomların da farkında olmak gerekir.

Çoğu durumda, kadınlar farklı semptomlar gösterir. Bu semptomların en yaygınları aşağıdaki gibidir:

  • Adet görmemek
  • Mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi
  • Uyuşukluk hissi
  • Koku alma ve sindirim sisteminde değişiklik
  • Karın bölgesinde ağrı
  • Hafif vajinal kanama
  • Göğüslerde ağrı
  • Göğüs büyüklüğünde artış
  • Sürekli yorgunluk hissi
  • Ruh hali değişimleri
  • Daha sık idrara çıkmak
hamilelik testi yaptırmak

Ne zaman hamilelik testi yaptırmalısınız?

Doğru sonuçlar vaat eden birkaç gebelik testi vardır. Bununla birlikte, uzmanlar adet döngünüzün en az yedi gün gecikmesi durumunda bir test yapmanızı önerir. O zamana kadar vücudunuz hCG hormonunu üretmeye başlayacaktır ve bu da daha güvenilir bir sonuç verecektir. 7 günden önce hamilelik testi yaparsanız, olumsuz sonuç alma olasılığınız artar.

Hamilelik belirtileri yaşamaya başlarsanız ve hamile olabileceğinizden şüpheleniyorsanız, bir hamilelik testi yapın ve ardından bir uzmana gidin. Belirtileriniz başka tıbbi durumların da bir işareti olabilir. Bu sebeple mutlaka bir uzmana danışmanızı öneririz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.