Anne Olmak İçin En Geç Yaş

Bu sorunun cevabı son yıllarda önemli ölçüde değişmiştir.
Anne Olmak İçin En Geç Yaş

Son Güncelleme: 23 Ağustos, 2019

Günümüzde, anne olmak genellikle bir seçimdir. Kadınlar ev dışında çalıştıkları için çocuk sahibi olma kararı zorlaştı. Anne olmak için en geç yaşı bulmak karmaşık bir iştir. Ancak yine de, cevaplanabilir.

Biyolojik düzeyde, anne olmak için en iyi yaş 24 veya 25 yaş arasındadır. Bunun nedeni doğurganlık oranının bu yaşta en yüksek olmasıdır. Hamile kalma şansı %20’den fazladır.

Yıllar geçtikçe, bu kapasite önemli ölçüde azalır, hatta bir kadın 40 yaşına geldiğinde bu şans yüzde 8’e kadar düşer. Doğurganlık söz konusu olduğunda, vücudun ve ovumun yaşını göz önünde bulundurmalıyız. Yaşlandıkça, hamilelik sırasında bazı hastalıklara yakalanma riski daha yüksektir. Kürtaj olasılığı da artar.

Fetüsün sağlık riski de artar. Örneğin, Down sendromu gibi bazı genetik anormalliklerin ortaya çıkması daha olasıdır. Çeşitli çalışmalara göre, aynı şey doğum sırasında da gerçekleşebilir ve fetal sıkıntı riski daha yüksektir.

Neyse ki, bilimsel gelişmeler kadınların yaşamda daha sonraki yıllarda çocuk sahibi olmasını sağlar. Bu sayede hem hamile kadını hem de gelecekteki bebeği etkileyebilecek olası sorunların riski azaltılmıştır.

anne olmak için doktora giden kadın


Anne Olmak İçin En Geç Yaş

Bu sorunun cevabı son yıllarda önemli ölçüde değişmiştir. Yaş ve üreme kapasitesi, anneliğe gelince artık belirleyici faktörler olmaktan çıktı. Bilim, kadınların yaşamlarının ileriki evrelerinde anne olmalarını sağlamak için çeşitli alternatifler yarattı. Bu yöntemler aynı zamanda işlerine ve kişisel gereksinimlerine de uyum sağlıyor.

Hayatın sonraki evrelerinde çocuk sahibi olmak daha da mümkün hale geliyor. Aşağıdaki önerilerden bazıları pahalıdır, ancak çok yakında bu da artık bir sorun olmayacaktır.

Gittikçe daha fazla çift diğer yöntemlerle ebeveyn olmaya çalışıyor. Üreme sadece kadınları etkileyen bir şey değildir. En önemlisi, sperm kalitesi de yaşla birlikte düşer.

Ebeveyn olmak, hayatımızı birçok yönden etkiler ve yaşlandıkça daha gençken sahip olduğumuz enerjiye sahip değiliz.

Fertilizasyon alternatifleri

İspanya, dünya çapında en fazla yardımla üreme oranına sahip üçüncü ülke ve Avrupa’da üçüncü ülkedir. Bu çok umut verici bir sıralamadır, gittikçe artan büyük bir talebe işaret etmektedir. Bu sayede erişilebilirlik gittikçe daha kolay hale gelecektir.

Tüp bebek

Bu teknik Latince “camın içindeki” kelimesinden geliyor. Adından da anlaşılacağı gibi, ovum ve spermin bir laboratuarda birleşmesini sağlar. Sperm, bir yumurta sitoplazmasına intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu ile sokulur. Bir embriyo haline geldikten sonra, annenin vücuduna aktarılır.

Hem yumurta hem de sperm çiftlerden veya isimsiz donörlerden gelebilir. Tedavi genellikle biraz pahalıdır, 3.000 ila 5.000 avro arasında değişiyor.

gebe olmayı bekleyen kadın

Suni dölleme

Bu en basit yöntemlerden biridir. Spermin, kadının rahim boşluğuna taşınması, spermin hedefine ulaşmasına yardımcı olur. Genellikle sperm kalitesinin düşük olduğu veya spermin gerekli hareketliliği olmadığı durumlarda kullanılır.

Kadının fallop tüplerinden en az birinin sıvının geçmesine izin verecek şekilde yumurtlama kabiliyetine sahip olması da gereklidir.

Akılda tutulması gereken öneriler

Her zaman kişisel bir karar olsa da, hangi yaşta anne olabileceğinize karar vermeniz için göz önünde bulundurmanız gereken bir dizi öneri var. Hamile kalmadan önce incelenmesi gereken birçok önemli faktör vardır.

Sadece yaş korkusundan dolayı gebe kalmak için acele etmek sağlıklı bir yaklaşım değildir. Bir nedenden dolayı doğurganlığın gecikmesi durumunda güvensizlikler ve sıkıntı yaratabilir. Çocuk sahibi olmak, sadece vücudumuzu değil aynı zamanda alışkanlıklarımızı da değiştiren ciddi bir karardır.

Büyük adımı atmak için cesaret ve sorumluluk gerektirir. Sadece kendimizi değil, aynı zamanda bebeğin iyiliğini de düşünmeliyiz. Çocuğumuzun tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceğimizi veya yaşam tarzımızın bir anne olmamıza izin verip vermediğinin farkında olmalıyız.

Eğer iyi bir ebeveyn olmak istiyorsak, kendimiz dışında birçok faktörü göz önünde bulundurmalıyız. Bir çocuğu dünyaya getirmek, cömert bir ruh ve fedakarlık için büyük bir kapasiteye sahip olmayı gerektirir. Eğer ebeveyn olmayı seçersek, onunla birlikte gelen her şeyi kabul etmeliyiz.

Bir çalışmaya göre, çocuk sahibi olmak hayatınızı uzatır. İsveç’te yapılan araştırmalar, çocuk sahibi olmanın, özellikle bir erkekseniz yaşayabileceğiniz yıl sayısını uzattığını ortaya çıkarmıştır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.