Anneliğin İlk Haftaları İçin 5 Tavsiye

Doğumdan sonraki ilk haftalar anneler için gerçek bir maraton gibidir: bebeği emzirmek, biberonları hazırlamak, bebeğin altını değiştirmek, çamaşırları yıkamak, uyumak, karın ağrısı...
Anneliğin İlk Haftaları İçin 5 Tavsiye

Son Güncelleme: 04 Mayıs, 2020

Yeni anne oldunuz ve anneliğin bu ilk dakikalarının pek de hayal ettiğiniz gibi olmadığını fark ettiniz. Bebeğiniz kucağınızda olduğu için çok mutlu olsanız da, kendinizi yorgun ve biraz da depresyonda hissediyorsunuz. İşte sizlere bu yazımızda, anneliğin ilk haftaları ve bu süreçte oldukça faydalı olabilecek beş adet tavsiyede bulunacağız.

Anne olduğunuz bu ilk günlerde aniden bu yeni yaşantıya kendinizi adapte etmenin çok zor olacağını düşünmeye başlarsınız. Bu yüzden anneliğinizin bu ilk ancak belki de en hassas dönemleri için önereceğimiz beş tavsiye size yardımcı olacaktır. Şunu asla aklınızdan çıkarmayın: Kimse nasıl anne olunacağını bilerek dünyaya gelmez. Ancak annelik içgüdüleriniz elbette size her zaman nasıl davranmanız gerektiği konusunda yol gösterici olacaktır.

Anneliğin İlk Haftaları İçin Öneriler

Karşınıza çıkan ufak tefek sorunları aşmak için ailenizin ve arkadaşlarınızın verdikleri tavsiyeler her zaman faydalıdır. Hatta doğuma hazırlık kursunda tanıştığınız anneleri arayarak onların fikirlerini sorabilir ya da bu annelerin oluşturduğu bir gruba sorunlarınızdan bahsederek çözüm yollarını bulmaya çalışabilirsiniz. Onların tecrübelerini öğrenmek, farklı fikirleri ve soruları tartışmak mutlaka faydalı olacaktır.

Ancak yine de yardımcı olacağını düşünerek, anneliğin ilk haftaları için sizlere beş adet öneride bulunmak istiyoruz.

Uyuyun

İlk haftalar için size verebileceğimiz öneriler arasında en önemlilerinden biri, bebeğiniz uyuduğunda sizin de uyumanız olacaktır. Eğer bu şekilde bir uyku düzenine geçiş yapmazsanız çok yorgun düştüğünüzü hissetmek için fazla beklemek zorunda kalmazsınız. Çünkü en iyi ihtimalle her üç saatte bir bebeği emzirmek, altını değiştirmek, gazını çıkarmak ve yeniden uyutmak gibi sürekli tekrarlayan ve yorucu görevleriniz olacaktır. Elbette başlarda her fırsat buldukça uyumak mümkün olmayacaktır. Ancak vücudunuz zaman içinde bu rutine kendini alıştıracaktır. Vücudunuzu her üç saatte bir şarj olması gereken bir pil olarak düşünün. Bunun için, hızlı bir biçimde yeniden kendinize gelmek adına en önemli ihtiyaçlarınızdan birinin uyku olduğunu asla unutmayın.

Eğer Kendinizi Kötü Hissederseniz Endişelenmeyin

Annelerin doğumdan sonraki ilk haftalar boyunca kendilerini mutsuz ve kötü hissetmeleri son derece doğaldır. Bu durum, hormonlarda meydana gelen değişimlerin bir sonucudur. Bu geçici sürecin kısa bir süre içinde sonlanacağını ve yakın zamanda normale döneceğinizi aklınızdan çıkarmayın.

Eğer her an içinizden ağlamak geliyorsa ya da içinde bulunduğunuz durumun sizi bunaltıp üstünüze geldiğini düşünüyorsanız, bu tür duyguların ilk haftalarda çok normal olduğunu bilmeniz gerekir. Elbette belirli bir zaman geçtikten sonra hala mutsuzluk devam ediyorsa, bir doktora ya da psikologa başvurmanız gerekebilir.

Bebek ve anne

Anneliğin İlk Haftaları: Sorunlar İçinde Boğulmayın, Yardım İsteyin

Doğumdan sonraki ilk haftalar anneler için gerçek bir maraton gibidir: bebeği emzirmek, biberonları hazırlamak, bebeğin altını değiştirmek, çamaşırları yıkamak, uyumak, karın ağrısı… Bazen o kadar yorgun olurlar ki nasıl dinlenmeleri gerektiğini bile bilemeyecek duruma gelirler ve evin tüm işlerini de yapmaya çalışırlar. Ayrıca eğer bebeğin kardeşleri varsa işler daha da zorlaşır. Çünkü o çocuklar da sizin ilgi ve yardımınıza ihtiyaç duyacaklardır.

Özel konular da dahil olmak üzere bu denli yoğun olduğunuz bir dönemde ailenizden ve hatta güvendiğiniz arkadaşlarınızdan yardım isteme konusunda asla tereddüt etmeyin. Mutlaka sizin yerinize alışverişe çıkmak, ihtiyacınız olan ilacı eczaneden almak ya da bebeğin kardeşini kreşe bırakmak gibi işleri yapma konusunda istekli olacaklardır. Unutmayın ki siz henüz yeni anne olmuş bir kadınsınız. Bu yüzden ilgiye ve yardıma ihtiyacınız olması son derece normal bir durumdur.

Eğer kendinizi iyi hissetmiyorsanız ya da doğru zaman olduğunu düşünmüyorsanız, daha önceden planladığınız bir ziyareti iptal etmekten çekinmeyin. Bu dönemde ailenizdeki kişiler ve arkadaşlarınız yoğun bir biçimde yeni doğan bebeği görmek isteyeceklerdir. Ancak bu sık ziyaretler sizi daha da fazla yorabilir.

Kilo Konusunda Endişe Etmeyin

Hamileliğin bu ilk döneminde kilo vermek ve daha önceki halinize dönmek çok zordur. Normal şartlarda, önünüzdeki birkaç ay içerisinde aşamalı olarak kilo verirsiniz.

Ayrıca bu süreçte diyet programları uygulamanın da iyi bir fikir olmayacağının altını çizmemiz gerekir. Çünkü doğumdan sonra vücudunuzun kendisini toparlaması ve sağlıklı besinlerle desteklenmesi önemlidir. En iyi seçenek mümkün olduğunca sağlıklı ve besin değeri yüksek gıdalar tüketmek olacaktır.

Bebek arabası

Ayrıca birkaç ay içinde yavaş yavaş egzersiz yapmaya başlamanın da faydalı olacağını söyleyelim. Başlangıçta her sabah ve öğleden sonra bebeğinizle yürüyüşe çıkmak, yeniden toparlanmanız için son derece faydalı olacaktır. Bu sadece fiziksel olarak daha iyi olmanıza yardımcı olmaz, aynı zamanda rahatlamanız ve anneliğin keyfini çıkarmanız için de oldukça iyi bir seçenektir.

Bebeğinizin Keyfini Çıkarın

Unutmayın ki, bebeğinizle birlikte geçireceğiniz bu ilk haftaları bir daha yaşama şansınız olmayacaktır. O yüzden bu haftaların her anının tadını çıkarmaya çalışın. Ona tüm sevginizi sunun ve uyuduğu anların, birlikte çıktığınız yürüyüşlerin, gülüşünün, bakışının, esnemelerinin, kısacası her şeyin tadına varın. Şunu aklınızdan hiç çıkarmayın: Bu süreç hayatınızın en güzel anlarını içinde barındıran çok özel bir zaman dilimi. Bu nedenle keyfini çıkarmaya bakın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.