Doğuma Girdiğinizi Anlamak

Bu makalede doğuma girdiğinizi anlamak için bazı işaretleri keşfedin.
Doğuma Girdiğinizi Anlamak

Son Güncelleme: 14 Ağustos, 2019

Aşağı yukarı bir dakika süren ve neredeyse her beş dakikada bir meydana gelen yoğun kasılmalar hissediyorsanız veya suyunuz geldiyse, doğuma giriyorsunuz demektir. Size bu önemli an için hazır olabilmeniz için dikkat etmeniz gereken bazı diğer işaretleri söyleyeceğiz.

Pek çok anne için, özellikle ilk defa anne olanlar için, doğuma girmek çok korkutucu görünüyor. Milyonlarca sorunuz ve endişeniz olması doğaldır. Ancak endişelenmeyin, doğuma girip girmediğinizi görmek için bu belirtileri kontrol edin.

Bedenimiz o kadar iyi programlanmıştır ki, önemli bir şey olduğunda bize sinyaller gönderir. Doğum da bu duruma bir istisna değildir.

Bu an gelmeden önce, kendinizi hastaneye gitmeye hazırlamak ve çocuğunuzu mümkün olan en iyi ortamda dünyaya getirmek için size zaman kazandıracak belirtilerle karşılaşacaksınız.

doğuma giren kadın

Doğuma girdiğinizi gösteren işaretler

Bebeğinizi doğurma zamanı geldiğinde, vücudunuz aşağıdaki belirtileri gösterecektir:

  • Müköz tıkacı atılımı: Bu, bebeği uterusta geçirdiği dokuz ay boyunca mikrop ve enfeksiyonlardan koruyan, beyazımsı veya pembemsi olabilen (az miktarda kan karışmış gibi) kalın bir maddedir.
  • Bebeğin inmesi: Yerçekimi, kasılmalarınız ve uterus boynunun genişlemesi nedeniyle, bebek yavaş yavaş annenin pelvik yapısının alt kısmına doğru ilerler.
  • Konumlandırma: Bebek, annenin pelvisinin alt kısmındaki iskiyon kolu seviyesinde baş aşağı konumlanır.
  • Kasılmalar: Her kadın farklı bir şekilde deneyimlediğinden, kasılmaların nasıl hissettirdiğini tanımlamak zordur. Karnınız gerilir, sonra rahatlar. Kasılmalar arasındaki süreyi gözlemlemek iyi bir fikirdir. Her beş dakikada bir meydana geldiklerinde, hastaneye gitme zamanı gelmiş demektir!
  • Uterus boynunun uzaması: Daha yumuşak hale gelir. Doktorunuz, değişikliklerin izlenmesi için doğumdan önceki haftalarda muayene edecektir.

Doğumun Yaklaştığına İlişkin İşaretler

Bu işaretlerin bir kısmını veya tamamını fark ederseniz, bunun anlamı yakında doğum yapacaksınız demektir:

  • Yaklaşık bir dakika süren ve her beş dakikada bir meydana gelen yoğun kasılmalar.
  • Suyunuz gelir: Bebeği koruyan amniyon sıvısını içeren keseler yırtıldığında derhal doktorunuzu arayın. Bu öncesinde kasılmalar olmadan bile gerçekleşebilir. Eğer doğum makul bir süre içinde başlamazsa (bir doktor tarafından değerlendirildiği şekilde) muhtemelen doğum doktor tarafından yapay olarak başlatılacaktır.
hastanede doğuma giren kadın

Ne zaman doktora ya da ebeye gitmeliyim?

Cevap durumunuza ve hamileliğinizin nasıl geliştiğine bağlıdır. Doktor bu konuda size tavsiyede bulunacaktır. Bunun ilk hamileliğiniz olup olmadığını, herhangi bir komplikasyon yaşayıp yaşamadığınızı veya riskli bir hamilelik yaşayıp yaşamadığınızı göz önünde bulundururlar.

Ancak, doğuma girip girmediğinizi bilmek istiyorsanız bunu sormaktan çekinmeniz gerekmez. Bu onların işi ve bu soruyu sormak için arayan ilk kişi de siz değilsiniz.

Aşağıdaki semptomlardan herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza veya ebeye başvurun veya doğrudan hastaneye gidin:

  • Suyunuz gelirse ya da gelmiş olduğunu düşünüyorsanız.
  • Vajinal kanama.
  • 38. haftadan önceki kasılmalar, erken doğuma işaret edebilir.
  • Preeklampsinin herhangi bir belirtisi: Yoğun baş ağrısı, karın şişliği veya ağrı.

Bedenimiz o kadar iyi programlanmıştır ki, önemli bir şey olduğunda bize sinyaller gönderir. Doğum da bu duruma bir istisna değildir.

Evde doğuma girersem ne yapmalıyım?

Bu durum bir filmden bir sahne gibi gelse de, bu bazen olabilir. Bir annenin bilmesi gereken ilk şey, doğumun vücudunuzun hazır olduğu doğal bir süreç olduğudur. Açıkçası bu, belirli önleyici tedbirler almamanız gerektiği anlamına gelmiyor.

Öncelikle, yalnızsanız bir aile üyesini arayın. Ardından, profesyonel yardım almanız için bir doktoru ya da 112’yi arayın. Biraz havlu hazırlayın, böylece bebeği örtebilir ve temizleyebilirsiniz.

Çömelme pozisyonuna geçin böylece yerçekimi bebeğin çıkmasına yardımcı olur. Bebek çıkar çıkmaz, göbek kordonunun bebeğin boynuna dolanmadığından emin olun. Bu durumda, kordonu yavaşça gevşetin. Doktor gelene kadar kordonu kesmeyin.

Son olarak, ağzını ve burnunu temizledikten sonra bebeği annenin memesine yaklaştırın. Emzirmeyi deneyin.

müstakbel anne

Stressiz bir doğum için ipuçları

Doğuma girip girmediğinizi gösterebilecek işaretleri bilmenin yanı sıra, bu deneyimi en iyi şekilde nasıl yaşayacağınızı bilmek de iyi bir fikirdir. Bir anne yorgun, gergin ve endişeliyse, kasılmalar sırasında veya öncesinde ağrı hissedebilir.

Bir anne hamilelik veya doğum sırasında stresliyse, erken doğum, düşük doğum ağırlığı, duygusal veya entelektüel gelişim problemleri veya düşükle sonuçlanabilir.

Bu nedenle önlem almak ve mümkün olduğunca rahat kalmak iyi bir fikirdir. Bu özellikle doğumdan hemen önceki aylarda geçerlidir. Psikoprofilaksi, bu konuda yardımcı olmak için mükemmel bir alternatiftir. Denemek çok da kötü bir fikir değildir.

Bir anne yorgun, gergin ve endişeliyse, kasılmalar sırasında veya öncesinde ağrı hissedebilir.

Doğrum stresli bir süreçtir fakat aynı zamanda unutulmaz bir deneyimdir. Düzenli sağlık kontrolleri, sağlıklı bir yaşam tarzı ve doğumda olup olmadığınızı doğru değerlendirerek, kendinize her şeyin mükemmel gitme şansını tanırsınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.