Ergenlikte Müziğin Etkisi

"Müzik, hakkında sessiz kalınamayacak ama söylenmesi de imkansız olanları ifade etmeyi sağlar" – Victor Hugo.
Ergenlikte Müziğin Etkisi

Son Güncelleme: 23 Ocak, 2021

Ergenlikte müzik dinlemek, kişinin kendini keşfetmesi ve çeşitli hisleri tanıması, sindirmesi ve ifade etmesi için çok güçlü bir araçtır. Sözlü müziklerin de ayrıca zenginleştirici olduğu bilinmektedir. Ritim, metafor ve şarkı sözlerindeki mesajlarla ergenlik çağındaki gençler, hislerini daha iyi tanıyabilmekte ve geliştirebilmektedir. Ergenlikte müziğin etkisi çok büyüktür ve bu yüzden iyi anlaşılmalıdır.

Müzik insanların diğer insanlarla bağlantı kurmasını müzikte nelerden hoşlandıkları ya da nelerin dikkatlerini çektiği, sanatçının verdiği mesajları, bunlar hakkındaki düşünceleri gibi konuları konuşabilmelerini ve böylece birbirlerini daha iyi tanımalarını da sağlar. 

Ergenlikte müziğin etkisi

Çalışmalar, müziğin ergenlik çağında sosyalleşme üzerinde de önemli bir rol oynadığını göstermektedir . Müzik zevkleri sayesinde kendileri hakkında bir imaj oluşturabilir ve aynı zamanda bir tarza ait olma arayışında olabilirler. Şarkı sözlerindeki mesajlara dikkat etmek ve bunlar üzerine kafa yormak da geliştirici bir aktivitedir. Gençlerin ne söylediğini ve ne hissetiğini anlamak ve onlara bir fikir aktarabilmek için açık fikirli olmak çok önemlidir.

müzik zeka ilişkisi

Duygusal olarak bakıldığında, bir tür müziği seçmek, negatif ruh haline yol açabilir. Bu yüzden, farklı bakış açıları sunmak ve sabitlikten kaçınmak için farklı çeşitlerde müzikler dinlemek iyi bir fikir olacaktır. Çocukların seçimlerinin ebeveynlerininkiyle her zaman uyumlu olmaması, bunun kötü olduğu anlamına gelmez. 
Daha derinlemesine bakmak ve genç bir insanın belli bir müzik tarzını, bir şarkıyı ya da bir sanatçıyı sevmesindeki sebepleri anlamaya çalışmak çok önemlidir. Bu şekilde sizi çok şaşırtacak şeyler keşfedebilirsiniz!

Ergenlikte müziğin etkisi: Müzik zevkini etkileyen faktörler

1. Kimlik oluşumu

Her şeyden önce müzik, ergenlerin kimlik oluşumunda çok önemli bir faktördür . Genellikle belli bir müzik tarzı, belli davranış, tavır ve giyim gibi diğer tercihlerin gelişmesine de sebep olur.

2. Gençlik kültürü

Müzik, ergenlerin o sıradaki gençlik kültürünün bir parçası olmasını sağlar. Her ne kadar o anki kültür sizin zevkinize uygun değilse de neyin moda olduğunu bilmek ve bunun hakkında konuşabilmek iyi olacaktır.

3. Sosyal kabul ve kendini tanımlama

Tabi ki, ergenlikte müziğin etkisi düşünüldüğünde en önemli etkilerden birisi gençlerin belli bir sanatçı, grup ya da trendle kendini tanımlamasıdır. Bu sayede, onaylanma ihtiyaçlarını tatmin ederler ve tercihleri üzerinden sosyal kabul ve destek görürler.

4. Duyguları ifade etme

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi müzik, duyguları anlamamızı, yönetmemizi ve ifade etmemizi sağlar. Bu, ergenlik çağıdaki gençler kendilerini duygularıyla ifade ettiği için çok önemlidir. İster sadece dinleyici olsun ister kendisi bir müzisyen olsun, bir genç için müzik muhteşem bir ifade aracıdır. 

müzik dinleyen genç kız

Ergenlikte müziğin etkisi: Sonuç

Pek çok ergen, müziği hayatlarında etkili ve gerekli bir itici güç olarak görür. Öte yandan, çocuğunuzdaki belli tavır ve davranışlara da dikkat etmeniz gereklidir. Bazı durumlarda bir sanatçı ya da bir tarzın bazı çocuklar üzerinde etkisi çok sağlıklı olmayabilir. Ciddi sorunlarla uğraşan ergenler bazen bilmeden acılarını ya da yaşadıkları diğer şeyleri daha da yoğunlaştıran bir kısır döngüye girebilirler.

Her ne kadar çocuğunuzun rahatlaması için ona izin vermeniz önemli olsa da bu onu tamamen gözetimsiz bırakmanız anlamına da gelmez. Sağlıksız bir tavrı zamanında durdurmak, orta ve uzun vadede çok olumlu etkiler yaratabilir. Çalışmalar, müzik tercihleri geliştirmenin gençlerde belli tavır ve davranışların gelişimine yardımcı olduğunu göstermektedir.

Sonuç olarak, ergenlik çağının sosyal etkileşim ve eğlenceyle geçmesi gerektiğini unutmayın. Bir ebeveyn, koruyucu ya da arkadaş olarak, çocuğunuza zarar verebilecek değil onun için faydalı olabilecek müziklerle onu tanıştırmak da sizin bir görevinizdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • BAUMANN, V. H. (1960). “Teen-age music preferences”, Journal of Research in Music Education, 8, pp. 75-84. 
  • HORMIGOS, J. (2004). “La construcción de la identidad juvenil a través de la música”, Revista Española de Sociología, 4, pp. 259-270.
  • MEGÍAS, I. y RODRÍGUEZ, E. (2002). Jóvenes entre sonidos: hábitos, gustos y referentes musicales. Madrid, Injuve.
  • RICE, F. P. (2000). Adolescencia. Desarrollo, relaciones y cultura. Madrid, Pretince-Hall.
  • RODRÍGUEZ, Á. R. (2015). El papel de la música en la construcción de una identidad durante la adolescencia:¿ Dime qué escuchas y te diré quién eres?. Síneris: revista de musicología, (22), 1. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/6357469.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.