Çocuklarda Dikkat Edilmesi Gereken Anksiyete Belirtileri

Bazen, anksiyete gibi daha büyük sorunlara neden olabilecek belirtilere sahip davranışları gözden kaçırabiliyoruz. Bugünkü yazımızda, bu belirtileri fark etmenize yardımcı olacak ipuçlarını bulacaksınız.
Çocuklarda Dikkat Edilmesi Gereken Anksiyete Belirtileri

Son Güncelleme: 07 Ocak, 2021

Çocukların, çocukluk döneminde yaşadıkları bazı psikolojik zorluklar diğerlerine göre daha açık ve fark edilirdir. Örneğin, davranışsal sorunları olduğunda fark etmek daha kolaydır. Bununla birlikte, anksiyete belirtileri daha öznel olabilir. Bu nedenle yetişkinler onları fark etmekte daha çok zorlanabilir.

Çocuklar duygularını her zaman açık bir şekilde ifade edemedikleri için fark edemediğimiz bazı anksiyete belirtilerini erkenden anlamak önemlidir.

Çoğu zaman, belirli davranışları gözden kaçırırız ve bunların belirli bir dönemin parçası veya sadece “çocuklara özgü şeyler” olduğunu söyleriz.

Aslında çocukluk döneminde düşünme şeklimiz ve hissettiğimiz duygular gelecekte kendimizin bir parçası haline gelir. Bu nedenle bu duyguların olumlu ve faydalı olduğundan emin olmalıyız. Çünkü yetişkinlikteki kişiliklerimizi şekillendiriyorlar.

Çocukluk döneminde anksiyete belirtileri olan çocukların gelecekte muhtemelen kaygı sorunları olacaktır. Bu düşünce ve duyguları nasıl yönlendireceklerini onlara öğretmezsek, bu kaçınılmaz bir son olacaktır. Bu nedenle, bu belirtileri ilk fark ettiğimizde farkında olmalı ve bir şeyler yapmalıyız.

Çocuklarda Anksiyete Belirtileri

kaygı, endişe, anksiyete

Somatik Semptomlar

Somatik semptomların belirlenmesi daha kolaydır. Çünkü çocuklar fiziksel acı çekerken duygularını açıkça ifade ederler. Bu tür semptomlar, aslında zihinlerinde olan sorunların fizyolojik belirtileridir. Baş ağrısı, karın ağrısı, kas gerginliği ya da tıbbi bir açıklaması olmayan herhangi bir ağrı olabilir.

Çocukların duygusal zekalarını tam olarak geliştirmediğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle kendi duygularını tespit etmeyi ve yönetmeyi zor buluyorlar. Kendi hisleriyle başa çıkabilecek kaynaklar olmadığında, fiziksel semptomlar ortaya çıkar.

Sonraki aşamalarda çocuklarınız okula gitmeden önce baş ağrısı çekebilir ve sınavlardan veya spor müsabakalarından önce kusabilirler. Bunlara çok dikkat etmelisiniz. Bu bunaltıcı kaygı sorunlarının üstesinden gelmek için muhtemelen yardımınıza ihtiyaçları olacaktır.

Mükemmeliyetçilik

Çocuklarda mükemmeliyetçilik başka bir endişe belirtisidir. Bu genellikle çocuklar kendilerine karşı çok sert olduklarında ve yaptıkları her şeyde çok katı olduklarında olur. Dolayısıyla, başarısız olmalarına izin vermezler ve sonuçlarından asla memnun olmazlar. Hatalar onlar için yıkıcıdır ve bir hata yaptıklarında gerçekten üzülürler. Bu, ele alınması gereken anksiyete seviyelerinin açık bir örneğidir.

Bu belirtiler, okul ödevleri sırasında veya oyun oynarken bile ortaya çıkabilir. Bir şeyler ters gittiğinde hayal kırıklığına tahammül etmenin onlar için zor olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Eleştirilere veya başarılara nasıl tepki verdikleri de çok önemlidir.

Bu çocukların bir diğer özelliği de sürekli başkalarının onayına ihtiyaç duymalarıdır. Ayrıca, diğer insanlar onlar hakkındaki görüşlerini ifade ettiklerinde, oldukça hassaslaşırlar.

Başarısız olurlarsa, bu özgüvenlerini etkiler ve hiçbir başarı onlar için yeterince iyi olmaz. Ayrıca risk almaktan kaçınırlar ve her zaman aşina oldukları aktiviteleri seçerler. Aksi takdirde bu iş için uygun olmadıklarını düşünürler.

Aşırı Endişe

Son olarak, en yaygın anksiyete belirtisi aşırı endişedir. Bu çocuklar, diğer çocukların çok da üstünde durmadığı, hatta olumlu buldukları durumlara aşırı derecede tepki verebilir.

endişe, çocuklarda aşırı endişe

Örneğin, bir okul gezisi veya bir yerde yatıya kalma konusunda endişeli olabilirler. Yani onları heyecanlandırması gereken bu faaliyetler aslında onları endişelendirir. Belki de bu belirtiler ayrılık kaygısını, sosyal fobiyi, düşük özgüveni ve fark edilmeye değer diğer bozuklukları da gizler.

Anksiyete Belirtileri Fark Edildiğinde Ne Yapılmalı

Sonuç olarak, bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, bu durumu göz ardı etmeyin. Farklı kuruntulu düşünceler veya inançlar endişe sorunlarına neden olur ve çocuklarınızın bunlarla başa çıkmasına yardımcı olmalısınız. Onlara dinlenme ve meditasyon gibi duygularını kontrol atına alabilecekleri aktiviteleri de öğretebilirsiniz.

Son olarak gerekli olduğunu düşünüyorsanız, profesyonel bir yardım alın. Unutmayın, çocuklukta bazı alışkanlıklar yetişkindeki hayatlarının bir parçası haline gelir. Bu nedenle, anksiyete belirtileri ile bunun olmasına izin vermeyin ve onlarla savaşmak için gerekli tüm yollara başvurun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.