Down Sendromu Olan Bebekleri Emzirmek

Down Sendromu, bebeğinizi emzirmenize engel olan bir durum olmamalıdır. Bugünkü yazımızda down sendromu olan bebekleri emzirmek hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğreneceksiniz.
Down Sendromu Olan Bebekleri Emzirmek

Son Güncelleme: 22 Eylül, 2020

Bazı insanlar, down sendromunun bebekleri emzirmeye engel olduğunu düşünmektedir . Fakat, down sendromu olan bebekleri emzirmek mümkündür ve pek çok faydaya sahiptir.

Down sendromu, 21. kromozom çiftinde ekstra bir kromozom bulunmasından kaynaklanan bir genetik bozukluktur. Bu yüzden, down sendromu, trizomi 21 olarak da bilinmektedir. Kromozomlar, DNA’mızın genetik materyal içeren bölümleridir. Down sendromu, insanlar arasında zihinsel engellilik durumuna sebep olan en yaygın genetik bozukluktur ve beyin ve organ gelişimini etkiler.

Kalp hastalıkları ve sindirim bozukluklarına da yol açan bu genetik bozukluğun sebebi hala bilinmemektedir. Bununla beraber, down sendromu olan bir çocuğun doğma riskini artıran bazı faktörler vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Annenin yaşının ilerlemiş olması
  • Daha önce down sendromu olan bir çocuk doğurmuş olması
  • Ebeveynlerden birinin bu genetik bozukluğa sahip olması

Bu gibi durumlarda doktorlar down sendromunu önceden tespit edebilir ve bu sayede anne gebeliği sonlandırmaya ya da devam etmeye karar verme şansına sahip olur. Ebeveynlerin, mantıklı, gönüllü ve bilinçli bir karar verebilmesi için iyi bilgilendirilmesi çok önemlidir. Ayrıca, annenin verdiği karar ne olursa olsun sağlık uzmanlarına güvenmesi gerekir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde down sendromu olan insanlar için ortalama yaşam beklentisi yaklaşık 60 yıldır. Bu sayı, 1983 yılına kadar yapılan insanlık dışı bir şekilde akıl hastanesine yatırılmasından dolayı 25 yıl civarındaydı. Down sendromu olan bebekleri emzirmek ile ilgili bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Down Sendromu: Erken Teşhis

Hamile kadınlar, hamileliklerinin ilk üç ayında bu kromozomsal anormalliği tespit etmek için fetal sağlık taramasına girebilirler. Bu sayede bebeğin down sendromu ile doğma olasılığı belirlenebilir.

down sendromlu bebek

Bu tarama sayesinde sadece down sendromu değil edward ve patau sendromu da tespit edilebilmektedir. Bunlarla ilgili risk, aşağıdaki faktörler göz önünde bulundurularak hesaplanır:

  • Müstakbel annenin yaşı
  • Hamileliğin ilk üç ayında ultrasonda görülen bazı belli işaretler
  • Annenin kanındaki biokimyasal seviyeler

Biyokimyasal seviyelere, genellikle 9. ya da 10. hafta gibi hamileliğin belirli zamanlarında bakılmaktadır. Hamilelik hormonu (B-hCG) ve yine hamilelik için önemli olan plasenta proteini (PAPP-A) seviyelerine bakılmalıdır. Ultrason, 11 hafta ve 2 gün ile 13 hafta 6 gün arasında yapılmalıdır. Ultrasonda bakılan işaret, fetal ense kalınlığı riskinin ölçülmesini sağlar. Down sendromu olan bebeklerin bu bölgede daha çok sıvı bulundurduğu bilinmektedir.

Down Sendromu teşhisi ile ilgili diğer çalışmalar

Eğer uzmanlar yüksek risk olduğunu tespit ederse, annenin noninvazif prenatal tarama testi (Girişimsel Olmayan Doğum Öncesi Tarama) ya da amniyosentez seçenekleri vardır. Girişimsel Olmayan Doğum Öncesi Tarama (NİPT), fetüsteki kromozomsal anormalliklerin analiz edilmesini sağlayan genetik bir testtir.

Bu test, annenin kanından örnek alınarak fetüsün DNA’sına bakılması süreçlerini içerir. Bazı sigorta şirketleri, yüksek riskli hamilelik durumunda bu testlerin ücretlerini karşılayabilmektedir. Aksi halde testlerin maliyetinin yüksek olduğunu bilmelisiniz. Amniyosentez ise, amniyotik sıvıdan örnek alınarak fetal kromozom anormalliklerine bakılmasını içerir. Bunun için dölüt torbası delinir. Bu yüzden, bu çalışma invaziv yani girişimseldir ve düşük yapma riski ortaya çıkarır.

down sendromu

Down Sendromu Olan Bebekleri Emzirmek

Yeni doğan down sendromlu bebeklerde emzirmeyi zorlaştıran üç durum olabilir. Bunlar şöyledir:

  • Glosoptoz: Dilin ters olması ya da içeri çekilmiş olması
  • Makroglosi (Büyük dil): Dilin, ağızdaki diğer yapılara kıyasla anormal derecede büyük olması
  • Hipotoni: Kas gücünün az olması

Down sendromu olan bebekleri emzirmek dil koordinasyonunun gelişmesini sağlayabilir. Bu sayede, konuşma sorunları azalır ve orofasiyal (ağız ve yüzdeki) ve çenedeki kasların güçlenmesi sağlanır. Bu yüzden, down sendromu olan bebeğinizi emzirmeniz imkansız değildir hatta onun için pek çok faydaya sahip olduğu için iyi olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.