Çocuklarda Denizanası Sokmaları: Bilmeniz Gerekenler

Denizanası sokmaları tüm dünyada yaygındır ve denize giden herkesi etkileyebilir. Bugün size çocuğunuz bir denizanasının kurbanı olursa ne yapmanız ve yapmamanız gerektiğini söyleyeceğiz.
Çocuklarda Denizanası Sokmaları: Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 24 Ekim, 2020

Çocuklarımızı plaja götürdüğümüzde denizanası sokmalarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Verebilecekleri zarar konusunda bilgisiz olduklarından, çocukların bu hayvanların kurbanı olması yaygındır.

Bu sokmalar en iyi plaj günlerini bile mahvedebilir. Bu nedenle, bunu akılda tutarak, çocuklarda denizanası sokmaları hakkında bilmeniz gereken her şeyi size anlatacağız.

Denizanası nasıl sokar?

Denizanaları, dünyanın her yerindeki denizlerde ve okyanuslarda yaşayan çok ilkel canlılardır. Morfolojik özelliklerine ve sokmalarının ciddiyetine göre farklılık gösteren çeşitli denizanası türleri vardır.

Denizanaları dokungaçlarıyla sokarlar. Düşündüğünüzün aksine, bu hayvanlar bu konuda insanları veya diğer avları kovalamazlar. Bununla birlikte, deriye temas ettiklerinde, dokunaçları deriye nüfuz eden ve zehir salmaya başlayan mikroskobik iğneleri serbest bırakır.

yüzen denizanası

Bu iğnelerin saldığı zehir kovana neden oluyor. Başka bir deyişle, kurdeşene benzer yaralar üreten güçlü bir bağışıklık tepkisini aktive ederler. Ortaya çıkan yaralanmalar, çevreleyen derinin üzerinde yükseldiklerinden kırmızı ve belirgindir. Dahası, ağrı, yanma ve kaşıntıya neden olurlar.

Çocuklar, vücutlarının bağışıklık tepkisine ve sokmaların sayısına bağlı olarak az ya da çok acı çekebilirler. Örneğin, bazı durumlarda çocuklar mide bulantısı, baş dönmesi, kusma, ateş ve baş ağrısı yaşayabilir. Bununla birlikte, çoğu durumda semptomlar daha az şiddetlidir ve yalnızca lokalize rahatsızlık içerir.

Çocuklarda denizanası sokması durumunda ne yapmalı?

En önemlisi, her zamanki gibi sakin olmanız ve üzülürse çocuğunuzu sakinleştirmeye çalışmanız gerekir. Çoğu durumda, acıya rağmen durum ciddi değildir. Daha sonra, alanı yıkamalı ve tuzlu solüsyon veya tuzlu su uygulamalısınız. Bu şekilde, cilde girmelerini önlemek için kalan olası iğneleri ve zehri yıkamış olursunuz.

Bundan sonra yanma ve kaşıntıyı hafifletmek için bölgeye soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Unutmayın, soğuk uygularken, buz ile çocuğunuzun cildi arasına plastik bir torba veya bir kumaş koyun. Başka bir deyişle, buzu doğrudan yaraya uygulamayın.

Çocuğunuzun cildinde kalan parçalar varsa, onları çıkarmanız gerekir. Bunu bir cımbız veya kredi kartı gibi bir plastik parçası yardımıyla yapabilirsiniz. Ellerinizi asla kullanmamalısınız, çünkü balık bir kez daha saldırı altında hissedecek ve zehir salacaktır.

Bazı imkanları olan bir plajdaysanız, bir cankurtarandan yardım isteyebilirsiniz. Bazen, daha hızlı rahatlama sağlamaya yardımcı olabilecek topikal ilaçlara sahip olabilirler.

Nadir olsa da, çocuğunuzda herhangi bir endişe verici belirti ve semptom fark ederseniz, derhal acil tıbbi hizmetlere başvurmalısınız. Aynı şey, alerjik reaksiyonun kontrolden çıktığını fark ederseniz de geçerlidir. Bu şekilde, tıp uzmanları reaksiyonu tedavi edebilecektir. Küçük bir miktarda vakada, anafilaktik bir reaksiyon meydana gelebilir.

Ne yapmamalısınız?

Denizanası sokmalarının, tedavileri ve sözde çareleriyle ilgili durumları daha da kötüleştirebilecek bazı popüler inançlar var. İnsanların sıklıkla yaptığı hatalardan bazıları şunlardır:

denizanası sokması
  • Tatlı suyla yıkamak. Denizanası sokmalarını tatlı suyla asla yıkamamalısınız. Bunu yapmak, hala deride bulunan iğnelerin aniden kalan herhangi bir zehri serbest bırakmasına neden olur. Sonuç olarak bu, bölgede daha fazla ağrı ve yanmaya neden olur. Aynı sebepten dolayı asla yaraya doğrudan buz uygulamamalısınız.
  • Yarayı kumla ovmak veya yaraya kum serpmek. Bazı insanlar bunun acıyı dindireceğine inanır. Ancak bu eylem tatlı su ile aynı etkiye sahip olacaktır. Dahası, kalan iğneleri ve zehri daha geniş bir alana yayarak durumu daha da kötüleştirecektir.
  • Ölü gibi görünen denizanasını ellerinizle kumdan veya sudan çıkarmak. Balığın sadece bir parçası veya dokunaçlarına dokunsanız bile, bunu yapmak başka bir sokmaya neden olur. Bu hayvanlar öldüklerinde bile zehir yaymaya devam ederler. Bu nedenle çocukları denizanası veya denizanası parçalarıyla oynamamaları konusunda uyarmak önemlidir. Bunu yaparlarsa, sokulurlar.

Denizanası sokmaları hakkında bilmeniz gerekenler

Normalde, çocuklarda görülen hafif denizanası sokması vakalarının büyük sonuçları olmayacaktır. Ancak, o anın acısı ve rahatsızlığı, sahilde geçirdikleri harika zamanları mahvedebilir. Bu nedenle, semptomları mümkün olan en iyi şekilde gidermek için hızlı ve uygun şekilde hareket etmek önemlidir.

Dahası, aşırı reaksiyonlar veya endişe verici semptomlar durumunda, tedavi almak ve komplikasyonları önlemek için mümkün olan en kısa sürede acil tıbbi yardım almalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.