Çocuklar İçin Öğle Uykusu ve Önemi

Gündüz uykusu çocukların gelişimi açısından çok önemlidir. Özellikle üç yaşın altındaki çocukların her gün düzenli olarak aynı saatlerde uyumaları gereklidir.
Çocuklar İçin Öğle Uykusu ve Önemi

Son Güncelleme: 16 Mart, 2021

Öğle saatlerindeki birkaç saatlik uyku, o saate kadar harcanan enerjinin yeniden kazanılmasına ve adeta vücudun yeniden şarj olmasına yardımcı olur. Genel olarak bakıldığında bu birkaç saatlik öğle uykusu ya da dinlenme süresi ister yetişkin ister çocuk olsun herkesin günlük aktiviteleri daha canlı bir biçimde yerine getirmesine olanak sağlar.

O nedenle mutlaka çocuğunuzu öğle uykusuna yatırmaya çalışın. Uzmanlar bunun her yaş için faydalı olduğunu ancak özellikle üç yaşına kadar olan çocuklarda çok daha önemli olduğunun altını çizmektedirler.

Öğle Uykusu: Sağlıklı Bir Alışkanlık

Öğle uykusu pek çok ülkede geleneksel bir alışkanlık olsa da, bazı aileler çocuklarının uyumaları gereken saatlerde onlara oyun oynamaları için izin verirler.

Buna karşın aslında her öğle vakti çocuklarınızı uykuya yatırırsanız aslında onlara kendilerini daha iyi hissetmeleri, oynamaları, öğrenmeleri ve meraklı, hareketli ve capcanlı davranmaları için gereken enerjiyi verirsiniz.

Öğle uykusuna yatmayan üç yaş altındaki çocuklar öğleden sonra kendilerini aşırı yorgun hissederler, bu saatlerde uykulu olurlar, huzursuz, geçimsiz ve asabi davranırlar.

Bu nedenle bu yaşlardaki çocukların ister evde, ister kreşte, isterse tatilde olsun her öğle vakti en az mutlaka bir buçuk saat uyumaları gerekmektedir.

annesinin kucağında bir bebek

Çocukluk çağlarında ve özellikle de üç yaşından önce ufaklıkların öğle uykusuna herkesten çok ihtiyaçları vardır.

Bu yaşlarda uyku vücudun harcadığı enerjiyi yeniden kazanmasına yardımcı olmasının yanında, beyin aktivitesini artırır ve öğrenme yeteneğini geliştirir.

Pediyatrlar, daha esnek zaman dilimleri olan tatillerde bile çocukların uyanık kalabilmeleri, olumlu bir ruh haline sahip olmaları ve tatilin keyfini tam olarak çıkarmaları için öğle uykusunu tavsiye etmektedirler.

Öğle Uykusu İçin Öneriler

Anneler; bu doğru alışkanlığın tam olarak faydalı olması için şu önerileri aklınızdan çıkarmayın:

Çocuğunuzun Doğru Zamanda Uyumasını Sağlayın

Eğer çocuğu erken kaldırırsanız asabi ve sersem bir biçimde uyanacaktır. Buna karşın gereğinden daha fazla uyumasına izin verirseniz gece olunca geç saatlere kadar uyumaması riski ortaya çıkar.

Her ne olursa olsun çocuğunuzun her gün belirli sürelerde uyumasını sağlayın.

Öğle Uykusu ve Gece Uykusunun Birbirinden Ayırt Edilmesi Gerekir

Eğer geceleri çocuğunuz beşiğinde uyuyorsa öğle uykusunu bahçenizdeki serin bir ağacın gölgesinde ya da gölgede bir hamakta uyuması kötü bir fikir olmayacaktır.

Örneğin gece uyuması için ninni söylüyor ya da kitap okuyorsanız aynı şeyi öğle uykusunda yapmayın.

Bu tür farklılıklar çocuğun gündüz sadece kısa bir süre için dinleneceğini ve gece olduğu gibi uzun saatler uyumayacağını anlamasına yardımcı olacaktır.

Günlük Programı Bozmayın

Eğer çocuğunuzu normalde saat 12.30’da öğle uykusuna yatırıyorsanız bu programı değiştirmeyin. Dışarıda yürüyüşe çıkmış olsanız bile aynı saatteki bu uyku rutinini bozmayın.

Vücut ve beyin bu tür rutinlere uyum sağlar. Bu nedenle, her gün vakti geldiğinde çocuğun uykuya dalması daha kolay olacaktır. Özellikle ister gece ister gündüz olsun uyumaya direnen çocuklar için bu tür uygulamalar çok önemlidir.

Çocuğu Yemekten Hemen Sonra Öğle Uykusuna Yatırmayın

annesiyle uyuyan bir bebek

Her ne kadar çocuğun öğle uykusuna yemek yedikten sonra yatması gerekliyse de, kısa bir süre beklemeniz yemek sonrası oluşan ilk gazların uykuyu bölmemesi açısından önemlidir. Bu sayede çocuk uykuya daha rahat bir şekilde konsantre olabilir ve rahatça uyuyabilir.

Öğle Uykusu İçin Rutinleri Takip Edin

Hem öğle hem de gece uykularının bir rutini takip etmesi gerekir. Bu rutine her zaman, eğer mümkün değilse büyük bir oranda uymak önemlidir.

Örnek olarak çocuğu yatağın aynı tarafına yatırın, uykuya dalması için ona her zamanki oyuncağını verin, perdeleri kapatın, her zaman yaptığınız şeyleri yapın… Çünkü rutinler çocuğun uykuya çok daha kolay bir şekilde dalmasına yardımcı olacaktır.

Çocukların Huzurlu Bir Biçimde Uyumasını Sağlayın

Çocuğun uyuduğu ortam sessiz ve huzurlu olmalı,  ayrıca oda sıcaklığı uygun seviyelerde bulunmalıdır.

Çocuk uyurken sesinizi yükseltmemeye dikkat edin.

Televizyonun sesini kısın ve çocuğun iyi bir şekilde dinlenmesi için gereken her türlü önlemi alarak uyuduğu ortamın mümkün olduğunca rahat olmasını sağlayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.