Çocuklarımı Televizyonla Değil Kitapla Uyutuyorum

Bir çocuğu her gün kitap ile uyku diyarına göndermek, hayatta en sevdiğimiz insanların gelişimi için yapabileceğimiz çok ufak bir zahmet olacaktır.
Çocuklarımı Televizyonla Değil Kitapla Uyutuyorum

Son Güncelleme: 05 Aralık, 2020

Bir çocuğu her gün kitap ile rüyaların dingin dünyasına sokmak, zihinsel, fiziksel ve duygusal olarak ona verebileceğimiz en büyük hediyedir. Çünkü televizyonla değil, bir hikayeyle dinlenmeyi teşvik etmek en iyi seçenektir.

Şunu iyi biliyoruz ki, okumak harikadır. Okumak, çocuklarımızı daha meraklı hale getirerek yeni bilgilere de  daha açık hale getirecektir. Bunları biliyor olmamıza rağmen pratikte nasıl uygulayacağımız hakkında bir fikrimiz var mı? Bir çocuğun eline kitap vermek için okuma yazma öğrenmesini beklememiz gerektiğini düşünenlerdensiniz belki de.

Okumak, küçük bireylerin beyninde güçlü değişiklikler yapar. Çocuklarımız bu değişikliği kendileri başlatabilmeden önce bu yolda onlara rehberlik etmesi gerekenler biziz. Bizler çocuklarımızın idolleri, büyütenleri ve meraklarını uyandıracak olan karakterleriz.

Kitap dayatılarak sevdirilebilecek bir şey değildir. Hiç kimse dayatıldığında ve bir görev olarak gördüğünde okumaktan zevk almayacaktır. Kitaplar, meraktan ve zevkten dolayı okunur. Kitap okumayı erken çocukluktan itibaren ve yatmadan hemen önce uygularsak bu alışkanlığı edinebiliriz.

Kitap okuma alışkanlığını çocuğunuza nasıl kazandıracağınızı açıklıyoruz.

Rahat okunabilir hikaye kitapları

Size bazı ipuçları vererek başlayacağız: bebeğinize kitap okumalısınız. Bir hikaye kitabı alın ve beşiğinin yanında okuyun. Bırakın size baksın, dinlesin ve yavaş yavaş uykuya dalsın.

Kitap okuma alışkanlığını çocuğunuza 7-8 aylıkken aşılamaya başlarsanız bunu her gece yerine getirmeniz gerektiğini unutmayın. Gününüzün nasıl geçtiği, yorgun olup olmadığınız ya da henüz yemek yememiş olmanız fark etmez. 15 ya da 20 dakika okuyun: siz ve çocuğunuz için harika dakikalar olacaktır.

bir çocuğu kitap ile büyütmek

Ohio’daki Cincinnati Çocuk Hastanesi Tıp Merkezi’nde yapılmış ilginç bir araştırmaya göre, çocuklara yüksek sesle okumak (rahat okuma) gibi basit bir eylem bile çocukların sinirsel gelişimlerini destekliyor. 

  • Dikkatlerini ve aktif dinlemelerini geliştirerek bilişsel süreçlerinin gelişimine katkıda bulunacağız.
  • Rahat okuma, çocuklarımızla çok erken yaşlardan çok daha iyi bağlantı kurabilmek için sıcak ve kucaklayan bir ses tonunu kullanarak okumaya denir. 
  • Anne ve babanın sesi çocuk ile muhteşem bir bağ kurar. Aynı zamanda hayal güçlerini kısıtlamadan dillerini geliştirerek iletişim kurmalarını sağlamış oluyoruz.
  • Ayrıca, en önemli keşiflerden biri, yüksek sesle kitap okumanın çocukların oksipital lobunu uyardığı yönündeydi. Oksipital lob, uzmanların yakından ilgilendiği, beynin görsel algı ile ilgili bölümüdür.
  • Oksipital lobun, bu şekilde uyarılmasının basit bir açıklaması vardır, çocuklar hikayede duyduklarını hayal ederler. Çocuklar anlatılanları görselleştiriyor ve bu da birden fazla beyin bölümünün, özellikle görsel bölümün sinirlerinin birbirine bağlanmasını kolaylaştırıyor.
bir çocuğu kitap ile uyutmak

Geceleri televizyonu kapatıp kitap okumak en iyisi olacaktır

Tabii ki televizyon izlemek  veya anne babanın telefonu alarak zaman zaman oyun oynamak da kötü şeyler değil. Önemli olan dengeyi sağlamaktır. Teknolojik aletler bilgi edinme, iletişim kurma ve vakit geçirme araçları olmalıdır, bir yaşam stili değil. 

O halde, teknolojik araçlar çocuk yetiştirirken nasıl bir rol oynuyor? Bu araçlar, nasıl kontrol edileceğini ve yönetileceğini bilmemiz gereken araçlardır. Biz çocuklarımızın rol modelleri olduğumuzdan dolayı, bütün gün teknoloji ile vakit geçirirken çocuklarımıza teknolojinin onlar için “iyi olmadığını” söylersek bir başarı elde edemeyiz.

Çocuklarda, kitaplara karşı erken ilgiyi ateşlemek için nasıl bir yol izlememiz gerektiğine bakalım.

Bir çocuğu her gün kitap ile uyutarak daha iyi bir uyku uyumasını sağlamak için ipuçları.

  • Akşam yemeğinden sonra ve uyumadan iki saat önce, en iyisi bilgisayarı ve televizyonu kapatmaktır.
  • Amerikan Pediyatri Akademisi’ne göre, 2-6 yaş arasındaki çocuklar günde bir saatten fazla televizyon veya elektronik cihazlara maruz kalmamalı. 7-12 yaş arası için ise 2 saatten fazla olmamalıdır.
  • Küçük yaştaki bir çocuğun yatma vaktine kadar televizyon izlemesine izin vermek, onu “aşırı heyecanlı” bir şekilde yatağa yatırmak anlamına gelir. Çocuğu uyutmak daha çok çaba gerektirecektir böyle bir durumda. Unutmamalıyız ki, bir çocuğun büyümek için büyüme hormonuna ihtiyacı vardır ve bu hormon derin uykuya daldıktan ancak 3 saat sonra salgılanmaya başlıyor.
bir çocuğu kitap ile geliştirmek

Yapılacak en iyi şey, uykudan önce rahatlamaları için çocukları yarım saat erken yatağa götürmek olacaktır. Çocuklarla konuşmak, onlara kitap okumak ya da kendi başlarına okumak istedikleri kitabı seçmelerine izin vermek için vaktiniz olacaktır.

  • Bir çocuğun öneri dinlemekten çok örnek alarak yönlendirildiğini unutmayın. Bizi kitap okurken görürlerse, bunun normal ve yapılması gereken bir eylem olduğunu düşünüp aynı eylemi kendi hayatlarında da uygularlar.
  • Ayrıca, çocuklarımıza bebekliklerinden itibaren kitap okursak bunu bizimle bizimle gerçekleştirmiş oldukları eğlenceli bir aktivite olarak göreceklerdir.
  • Bir çocuğun her gece bir kitapla uykuya dalması, daha hayalperest, yaratıcı ve meraklı bir insan olmasını sağlayacaktır.

Bir çocuğu her gün kitap ile uyku diyarına göndermek, hayatta en sevdiğimiz insanların gelişimi için yapabileceğimiz çok ufak bir zahmet olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.