Instagram 'ın Ergenler Üzerindeki Etkisi

İnstagram, en tehlikeli sosyal medya platformlarının başında geliyor. Onu Snapchat ve Facebook takip ediyor. Bunların ardından ise Twitter ve YouTube geliyor. Hangisi olursa olsun, sosyal medyadaki yabancılar ve bu mecraların bizde uyandırdığı hislerle ilgili dikkatli olmamız önemlidir. 
Instagram 'ın Ergenler Üzerindeki Etkisi

Son Güncelleme: 27 Şubat, 2021

Sıkıntı, depresyon ve anksiyete. Instagram ergenler üzerinde çok zararlı etkilere yol açabilir. Bu, yalnızca gençlerin kendilerini maruz bıraktıkları risklerle ilgili değildir. Aynı zamanda, bu sosyal medya platformunun insanlara hissettirdiği duyguları da içerir.

Her gün büyüyen bir ağ

Instagram’ın hızla büyümesi sonsuza kadar sürecek gibi görünüyor. Resimleri paylaşabilmek, özel hayatlarını feda etmelerini anlamına gelse de, günümüzün gençlerinin tutku duyduğu bir şey. Bu ünlü sosyal medya platformu, gençlerin paylaşmak istedikleri her şeyi tek bir yerde sergilemelerini sağlıyor.

İnstagram, tüm riskleriyle birlikte insanların arasında ilişkiler kurulmasını teşvik eden bir ağdır. 2019 yılında 111 milyon kullanıcıyı aştığı düşünülen bu platform, pratikte kişilerin kendilerini ifade etmek için kullandıkları bir yerdir. Çoğu 16 – 30 yaşları arasında olan kullanıcıların yaptığı da budur.

Ergenler için öz-değer ve dışarıdan nasıl algılandıkları çok önemli konulardır. Bazıları sevgiyi fotoğraflarındaki “beğeniler” ile karıştırır. Bazıları beğeni sayısını popülaritesi ile ilişkilendirir ki popülarite, ergenler arasında önemli bir hedeftir. Aldıkları beğeni sayısı düşük olduğunda, bunun onlara herhangi bir etkisi olmadığının farkına varmak yerine resmi silmeyi tercih ederler.

Instagram aynı zamanda insanların kendi kimliklerini oluşturmak ve duygusal destek sunmak için kullandıkları popüler bir yerdir. İnsanlar, çevrimiçi toplulukların içinde kişisel bağlantılar kurarlar ancak riskler katlanarak artar.

Ergenler için Instagram ile  birlikte gelen risk: Zorbalık

Zorbalık, sosyal medyada, kişinin özel hayatının farklı yönlerini açığa çıkarmasının sonuçlarından biri olarak ortaya çıkabilir. Anksiyete ve sıkıntıya hatta depresyona yol açabilir. Bu da kişinin özel hayatını bu kadar çok insan ile paylaşmasının risklerinden bazılarıdır. Kişide eleştirilme korkusu ortaya çıkar ve rahatsızlığı artar.

Instagram’ın yeni fonksiyonları ise sorunu genişletiyor. Kullanıcıların profillerinde hikayeler paylaşabilmeleri her geçen gün daha fazla takipçi edinmelerini sağlıyor. Gençlerin değer verdiği şey de bu: Sahip oldukları takipçi sayısı ve fotoğraflarının beğenilme sayısı.

En fazla beğeni alan fotoğraflar

Ergenler ayrıca başka kullanıcıların hangi tür fotoğraflarının en çok beğeni aldığını da değerlendirirler.  Çünkü bu diğer kullanıcılardan gelen onayın işaretidir.

Kullanıcının tek başına çekildiği bir fotoğrafsa, beğeni, onay anlamına gelir. Ancak bu aynı zamanda narsist tavırlara da yol açabilir. Etkinliklerin veya toplanlamaların fotoğraflarının beğenilmesi kullanıcılara kendilerini tanıtma fırsatı verir.

Yabancılara karşı dikkatli olmak

Her geçen gün daha fazla genç kullanıcı, bilmedikleri takipçilerden gelen arkadaşlık isteklerini kabul ediyor. Onlar için önemli olan takipçi sayısını artırmak.

Birçok gencin takipçi sayısı çok yüksek. Bu da ergenlerin hesaplarını güncel tutmak için duydukları bağlılığı artırıyor. Bu durum, gençlerin anksiyete atakları yaşamalarına neden olabilir.

Ayrıca risk, gençlerin takip isteklerini kabul ettikleri yabancıların motivasyonlarının ne olduğunda saklı. Kim oldukları ve ne istedikleri herkesin sorması gereken standart sorular olmalıdır.

Sosyal medyada paylaşılan resimler çoğu zaman başka amaçlarla kullanılıyor. Genellikle siber zorbalık için kullanılan paylaşımlar, dünyada çok sayıda genci etkiliyor.

“Resimleri paylaşma becerisi, mahremiyetlerini feda etmek anlamına gelse de, günümüzdeki ergenlerin tutku duyduğu bir şeydir.”

Depresyon tehlikesi

Ergenler, resimleri, aşağılayıcı bir şekilde paylaşılırsa derin bir depresyona düşebilirler. Bu içerik bir kez viral olursa bunu durdurmanın bir yolu yoktur. Hatta bazı ergenler, bu gerçeklikten uzaklaşmak için  kendine zarar verme ve bağımlılık gibi yanlışlar yapmayı bile düşünebilirler.

Instagram’ın gençler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için aile rehberliği şarttır. Ergenler, bu sosyal medya platformunda olmaları nedeniyle zorbalığa maruz kaldıkları veya endişeli hissettikleri durumlarda, bir profesyonelin yardımına da ihtiyaç duyabilirler.

Ruhsal sağlığın riske girmesi

İnstagram’daki her etkileşimle, gençler, ruh sağlıklarını ve iyiliklerini riske atarlar. Ergenliğin tipik kırılganlıkları nedeniyle bu karmaşık bir yaştır.

Gençler bu sosyal ağda iki saatten fazla zaman geçirirlerse psikolojik sorunlara daha yatkın hale gelirler. Özellikle de anksiyeteye, sıkıntıya ve hatta depresyona.

selfie genç kızlar

İnstagram kullanımları nedeniyle gençlerin dinlenme süreleri önemli ölçüde azalır. Özsaygıları zarar görür ve kendi imajlarıyla ilgili endişeleri artar. Sonuç olarak, genel olarak hayata karşı daha kötümser bir bakış açısı benimsemeye başlarlar.

Reddedilmekten ve eleştiriden kaçınmak için pek çok genç fotoğraflarını düzenler veya resimlerini daha iyi hale getirmek için filtreler kullanırlar. Onaylanmama korkusu, siber zorbalığın kurbanı olma korkusu gibi onları rahatsız eder.

Gençler, platformu kullanmanın en iyi yolunun farkında değillerse Instagram’ın gençler üzerindeki etkileri çok zararlı olabilir. Gizliliklerini korumaları önemli sorunlardan kaçınmalarının en iyi yoludur. Sadece tanıdıkları kişilerle etkileşim kurmaları ve ne paylaştıkları konusunda dikkatli olmaları akıllıca önerilerdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


    • Aydn, B. y Volkan Sar, S. (2011). Internet addiction among adolescents: the role of self-esteem.Procedia Social and Behavioral Sciences, 15, 3500–3505.
    • Bringué, X. y Sádaba, C. (2011). Menores y redes sociales. Madrid: Foro generaciones interactivas.
    • Calderón, C. A., López, M., & Peña, J. (2017). El efecto condicional indirecto de la expectativa de rendimiento en el uso de Facebook, Google+, Instagram y Twitter por jóvenes. Revista Latina de Comunicación Social, (72), 590-607. https://www.redalyc.org/pdf/819/81952828031.pdf
    • Mattei, M. M. (2015). El divismo en tiempos de# Instagram. CIC. Cuadernos de Información y Comunicación, 20, 95-107. https://www.redalyc.org/pdf/935/93542537009.pdf
    • Wang, N. y Yongqiang, S. (2015). Social influence or personal preference? Examining the determinants of usage intention across social media with different sociability. Information Development (2015): 0266666915603224.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.