Çocukların Rahatlamalarına Yardımcı Koeppen Yöntemi

Çocuklara rahatlamayı öğretmek, anksiyeteyi azaltır ve konsantrasyonu iyileştirir. Koeppen yöntemi, bunun için basit ve eğlenceli bir tekniktir.
Çocukların Rahatlamalarına Yardımcı Koeppen Yöntemi

Son Güncelleme: 15 Eylül, 2020

Yetişkinler gibi çocuklar da günlük hayatta stres ve anksiyeteden muzdarip olabilirler. Ayrıca huzursuzluğa, öfkeye ve anksiyeteye yol açabilecek zor durumlar deneyimleyebilirler.

Rahatlamak, çeşitli sebeplerden dolayı çocuklar için son derece kullanışlı ve faydalıdır. Bu yazımızda, çocukların rahatlamasına yardımcı olacak çok basit yöntemlerden biri olan Koeppen yönteminden bahsedeceğiz.

Bu yöntem, fiziksel ve zihinsel stres arasındaki ilişkiye dayanır. Vücudunuzu rahatlatırsanız, anksiyeteniz de azalacaktır.

Koeppen yönteminde, çocuğunuza farklı kas gruplarını germek ve rahatlatmak konusunda rehberlik edersiniz ve bunun için de birkaç görsel egzersiz yaparsınız. Her egzersizi iki ya da dört kez tekrarlamak zorundasınız.

Koeppen yönteminin  egzersizleri

1. Ellerinizi ve kollarınızı rahatlatma egzersizi için limon

“Sol elinizde bir limon olduğunu hayal edin. Limonun suyunu çıkarmak için onu iyice sıkmak zorundasın. Var gücünle sık. Limonu sıktığın için elin ve kolun kasıldı. Şimdi elini aç ve limonu bırak. Elinin ve kolunun ne kadar rahatladığını hisset. Farkı gördün mü?”

rahatlama egzersizi yapan kız

2. Kollarınızı ve omuzlarınızı rahatlatmak için tembel kedi

“Gerinmek isteyen tembel bir kedi olduğunuzu düşünün. Kollarınızı önünüzde gerin ve sonra kafanızın üzerine kaldırın ve boynunuza doğru indirin. Omuzlarınızın gerildiğini düşünüyor musunuz? Şimdi kollarınızı aşağı indirip omuzlarınızın ve kollarınızın ne kadar rahatladığını hissedin.”

3. Omuzları ve boynu rahatlatmak için kaplumbağa

“Şimdi, bir kayanın üzerinde mutlu bir şekilde oturan bir kaplumbağa olduğunuzu düşünün. Aniden bir tehlike sezdiniz ve saklanmanız gerekiyor. Tehlike geçtiğinde, dışarı çıkabilirsiniz. Başınızı dışarı çıkarın ve omuzlarınızın ve boynunuzun rahatladığını hissedin.”

4. Çenenizi rahatlatmak için sakız

“Ağzınızda kocaman bir sakız olduğunu düşünün. Çiğnemek istiyorsunuz ancak bunun için bütün çene kaslarınızı kullanmanız gerekiyor. Sakızı sertçe ısırıp çiğneyin. Şimdi, çiğnemeyi bırakın ve kaslarınızın nasıl rahatladığını hissedin.”

Diğer Koeppen yöntemi egzersizleri

5. Yüzünüzü, burnunuzu ve alnınızı rahatlatmak için sinek

“Burnunuzun etrafında sinir bozucu bir sinek olduğunu düşünün. Onu kovmak istiyorsunuz ancak ellerinizi kullanamazsınız. Burnunuzu olabildiğince kırıştırmaya çalışın. Yanaklarınızın ve dudaklarınızın nasıl gerildiğini hissediyor musunuz? Artık sinek gitti, yüzünüzü rahatlatabilirsiniz.”

6. Karnınızı rahatlatmak için fil

“Çimenlerin üzerinde rahat bir şekilde uzanıyorsunuz. Birden, size doğru koşan bir fil gördünüz. Kaçacak zamanınız yok o yüzden tek yapabileceğiniz karnınızı bir taş kadar sert şekilde sıkmak. Fil yönünü değiştirdi, yani rahatlayabilirsiniz.”

7. Karnınızı ve sırtınızı rahatlatmak için tel örgü

“Ormanda yürürken gitmek istediğiniz güzel bir yer görüyorsunuz ancak çok dar bir tel örgünün içinden geçmeniz gerekiyor. Bunun için karnınızı olabildiğince sıkmanız gerekiyor. Tel örgüleri geçtikten sonra rahatlayabilirsiniz.”

anne ve çocuklar

8. Ayaklarınızı ve bacaklarınızı rahatlatmak için çamur

“Bir ormanın içerisinde yürüyorsunuz ve bir çamur birikintisi görüp ayağınızı içine sokmak istediniz. Bunun için, var gücünüzle ayağınızı çamura itmelisiniz. Şimdi çamurdan çıkabilir ve bacaklarınızı rahatlatabilirsiniz.”

Bu yöntemin faydası

Bu egzersizlerle, çocuklar kendi vücutlarını keşfedebilir ve etkileşimde bulunabilir. Ayrıca, bu gerginlik hissini günlük hayatta karşılaştıkları hislerle ilişkilendirebilir. Bu sayede kaslarını rahatlatarak anksiyeteyi azaltabileceklerini öğrenmiş olurlar.

Bu devamlı olarak yapılması gereken bir egzersizdir ve çocuklar günde en az bir kez bunu tekrar etmelidir. Böylece, gün içerisinde rahatlayabilirler ve dikkatlerini, konsantrasyonlarını ve uyku kalitelerini iyileştirebilirler.

Benzer şekilde, bu teknik duygusal zekayı da geliştirir çünkü çocukların duygularını anlaması ve yönetmesi kolaylaşır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • González, A., & Amigo, I. (2000). Efectos inmediatos del entrenamiento en relajación muscular progresiva sobre índices cardiovasculares. Psicothema12(1), 26-32.
  • Varona Simón, L. (2018). Programa de intervención pragmática en niños con Disfemia.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.